Kahoot-gründer en av de mest spilte norske artistene gjennom tidene

Den ukjente professoren fra Trondheim har plutselig blitt en av våre mest spilte artister.

Alf Inge Wang er mannen bak kahoot-musikken

Professor Alf Inge Wang er mannen som produserer kahoots originale temamusikk.

Foto: Mari Svenning

Det norskoppstartede selskapet Kahoot spilles i dag verden over, bare med noen få unntak som Nord-Korea og noen land på det afrikanske kontinentet. Det norske quiz-spillet opplever en voldsom vekst, og over 1,6 milliarder spillere har deltatt i en Kahoot på plattformen siden oppstarten i 2013.

I selskap med Grieg og a-ha

Parallelt som det spilles Kahoot, spilles også den karakteristiske Kahoot-melodien globalt. Alf Inge Wang er mannen bak musikken.

– Jeg satt i en lunsj og diskuterte annen norsk musikk som er kjent i utlandet. Vi snakket om Grieg, a-ha og alt mulig sånn. Det føles litt teit å si det, men det er sikkert mange som har hørt musikken min, sier han.

Det stemmer relativt godt. Hele 70 millioner mennesker hører musikken hans hver eneste måned, og dermed seiler professoren opp blant de mest avspilte norske artistene gjennom tidene.

– Det det er litt merkelig egentlig. Mange har hørt musikken min, men jeg føler meg ikke akkurat som en artist, sier han.

Flere kahoot-varianter

Alf Inge jobber ved Instituttet for datateknologi og informatikk ved NTNU, og trønderen lager Kahoot-musikken på en Mac som er koblet til et keyboard på kontoret sitt.

– Kahoot-låten er en ganske enkel sang med sync-lyder. Den er laget sånn at den ikke skal høres så naturlig ut, men litt som et dataspill, sier Wang.

Det er den originale melodien riktignok. De som spiller Kahoot veldig mye, har kanskje fått med seg at musikken kan endre melodi ut ifra for eksempel årstid. Det finnes blant annet en julekahoot-melodi, Halloween-melodi, og når Bob Marley hadde jubileum, hadde Kahoot en slags Marley-variant av melodien.

Lager kahoot-musikk

Alf Inge Wang komponerer Kahoot-musikken inne på NTNU-kontoret sitt. Kahoot har blitt et slags hobbyprosjekt, hvor han i tillegg til å lage musikken, er en slags rådgiver i selskapet.

Foto: Mari Svenning / NRK

Ideen bak appen

Selskapet startet som en norsk teknologi der brukere kan lage og dele quizer. Det har gjort Kahoot til et viktig læringsverktøy på skoler over hele verden. Det er likevel ikke mange som vet at professor Wang ved NTNU, ikke bare er mannen bak musikken, men også ideen.

– Jeg ønsket meg et verktøy jeg kunne bruke selv, og som kanskje noen kolleger kunne bruke. Så hadde jeg et håp om at det kunne bli tatt i bruk noen plasser i Norden. Det at mange millioner nå bruker det, er helt "beyond my dreams" sier han.

Kahoot

Kahoot er også blitt et viktig verktøy for bruk i skoler over hele landet.

Foto: Erlend Lånke Solbu

Spesiell invitasjon

Siden oppstarten er spillene produsert, delt og tatt i bruk i over 200 land. Noe som har ført til mange internasjonale fans. Wang forteller om en helt spesiell invitasjon fra en amerikansk tilhenger.

– Ei amerikansk jente har ytret ønske om at når hu gifter seg, så vil hun ha meg til å spille kahoot-musikk i bryllupet sitt. Det gjør jeg selvsagt mer enn gjerne, sier spillprofessoren.