Normal

Justisministeren svarer ikke

Snart tre måneder er gått siden varaordfører Knut Fagerbakke i Trondheim skrev brev til justisministeren om saken til Arvid Birkeland. Grete Faremo har ennå ikke svart.

Knut Fagerbakke (SV), varaordfører Trondheim

Knut Fagerbakke har bedt justisministeren sørge for at påtalemyndigheten i Brasil får viktige dokumenter på portugisisk.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Arvid Birkeland ble arrestert i Natal i Brasil for fem år siden. Han satt da fengsla i 47 dager og er nå tiltalt for hvitvasking av penger.

I desember i fjor ba varaordføreren i Trondheim justisministeren sørge for at de norske dokumentene i saken mot Birkeland blir oversatt til portugisisk.

Ennå har ikke Fagerbakke fått svar.

– Det synes jeg er overraskende og skuffende, sier varaordføreren fra SV.

Arvid Birkeland tilbake til Norge

Arvid Birkeland er tiltalt for hvitvasking av penger i Brasil.

Foto: Karl Hans Johansen / NRK

Prestisje

– For meg virker det som det har gått veldig prestisje i saken, sier Fagerbakke.

Dokumentene Fagerbakke mener bør oversettes, er Økokrims endelige rapport. Den viser at pengene som Birkeland investerte i Brasil, ikke kom fra kriminell virksomhet.

Men Økokrim mener det er Brasils ansvar å oversette rapporten til portugisisk. Dermed risikerer Arvid Birkeland mange års fengsel i Brasil, tiltalt for hvitvasking.

Familien handlingslamma

– Dette har holdt meg og hele familien i sjakk i fem år, sier Birkeland.

– Jeg står så å si handlingslamma her.

I Justisdepartementet får NRK -Trøndelag opplyst at det først skal lages svar på et brev fra Arvid Birkeland. Deretter står Fagerbakke for tur.

– At hun ikke har svart på tre måneder mens jeg sitter her nede og blir behandla på denne måten, synes jeg ikke noe om, sier Arvid Birkeland.

Underskriftskampanje

Over 2800 underskrifter er samla inn i Norge fra folk som ber justisminister Grete Faremo rydde opp.

Varaordfører og SV-er Knut Fagerbakke i Trondheim mener en norsk statsborger må få den hjelpa han trenger.

– Det er min plikt som medmenneske å engasjere meg slik at han får en rettferdig rettsforfølgelse i Brasil, sier Fagerbakke.