Hei !
Fikk lyst til å sende inn forslag på gammeldags julemat til dere.
I vår familie har vi i mange generasjoner tilbake brukt noe som vi kaller julekveldsribbe.
Vi bruker jo ribbe hele året, men den vi bruker i jula behandler vi på en spesiell måte.
Når jula nærmer seg begynner mine barn ( som nå er i 30-åra) å spørre: "mamma, du husker vel julekveldsribba?"
Meny på juleaften:
Julkveldsribbe m/heimlaga surkål og nydampa potet ( gjerne litt melne).
Fett av ribba.
Tyttebær.
Heimlaga karamellpudding m/krem.
Heimbrygga øl.
Julekveldsribbe.
Salte ribba hel i lake i ca. 5 døgn.
Vanner ut ribba hel i ca. 1/2 døgn ( prøver meg fram).
Deler opp ribba i serveringsstykker og koker den ( prøvekoker noen biter for å kjenne om den er passe salt).
Når den er avkjølt og funnet i orden ( passe salt) legger jeg den i fryseren til julaften.
Før servering stekes den i panna eller stekovn (jeg bruker stekovn) til dne er gjennomvarm og fått brunlig farge.
Den som ønsker det kan skjære av svoren før steking."
hilsen
Toril Nittemark Iversen, Åfjord