NRK Meny
Normal

NTNU jubler over vindkraftsatsing

NTNU i Trondheim jubler over den store vindkraftsatsinga i Midt-Norge. Vil gjøre studiene mer attraktive, sier professor.

VINDKRAFT

Vindmøllepark.

Foto: JOSE MANUEL RIBEIRO / Reuters Creative

– NTNU har i mange år utdannet studenter innen vindkraft. Nå får vi et fullskala laboratorium i nærheten, og dette vil få mye å si både for oss og våre studenter i åra framover.

Det sier professor og direktør for NTNUs tematisk satsingsområde Energi, Olav B. Fosso.

– Nå kan vi reise ut til anleggene for å få forståelse både for dimensjoner og praktisk bruk. Og jeg tror at en så stor vindkraftsatsing i nærområdet vårt, vil virke inn både på interessen for studiene våre og på antall studenter som vil komme, sier Fosso.

Olav B. Fosso

Professor og direktør for NTNUs tematisk satsingsområde Energi, Olav B. Fosso.

Foto: NTNU

Samarbeid med utlandet

– NTNU har i flere år satsa på vindkraftforskning og forskning på annen fornybar energi. Både tekniske og samfunnsmessige sider rundt utvikling og integrasjon av vindkraft har vært en gjenganger på mange av NTNUs institutter, sier Fosso.

Les også: Bygger gigantiske vindparker i Trøndelag

Han framholder også at NTNU er med i et eget program for vindkraft sammen med DTU (Danmark), TU Delft (Nederland) og Oldenburg Universitet (Tyskland).

– Det har i flere år vært et spørsmål blant studentene om det ville være mulig å få seg jobb innenfor vindenergi i Norge. Å få flere større vindparker her i Trøndelag vil være svært gunstig for å få fram studenter som er kvalifisert.

Forsyningsbalanse

Fosso ser for seg at NTNU kan bidra på flere felt i den vindkraftsatsinga som ble bekjentgjort i dag.

– Vindkraft er en kraftkilde som varierer. Er det lite vind blir det lite strøm, mye vind gir mye strøm. Når større deler av elektrisitetsforsyninga vår i framtida kommer fra vindkraft, vil det være behov for systemer som kan balansere den totale strømforsyninga. Dette er et av områdene jeg tror NTNU kan komme med gode bidrag, sier Fosso.

– Vi jobber også med teknologiske løsninger som kan redusere kostnadene ved utvikling av framtidige kraftverk og integrasjon, sier NTNU-professoren til NRK.

Vindkraft i Trøndelag.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25