Statsadvokat Unni Sandøy.
Foto: Joar Elgåen / NRKJan Bøhler (Ap) mener grensen bør viskes ut mellom grov narkotikakriminalitet og dopingkriminalitet.
Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRKAnders Werp (H) mener man må lytte til ønsket om strengere straffer.
Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRKDen omfattende dopingstraffen i Trondheim endte med straffer på opp mot sju år i fengsel. I tillegg blir tre millioner kroner inndratt fra den 39 år gamle mannen.
De seks andre tiltalte fikk fengselsstraffer på mellom to og seks år.
- Les også: Historiens strengeste dopingstraff
Ønsker høyere straff
Likevel bør det vurderes om straffene for alvorlig dopingkriminalitet likevel bør bli enda strengere, mener politikere NRK har snakket med.
- Les også:
- Les også:
– Konklusjonen må vi komme tilbake til, men når statsadvokaten mener at straffenivået er for lavt, så skal vi lytte nøye til det, sier justispolitiker i Høyre, Anders Werp.
Statsadvokat Unni Sandøy sa under prosedyrene i rettssaken at akkurat denne saken viser at maksimumsstraffen for alvorlig dopingkriminalitet bør økes.
– Vi er villig til å se på dette. Dette er et signal vi må ta alvorlig, sier Werp.
Maks seks år
I utgangspunktet gir alvorlig dopingkriminalitet maksimum seks år i fengsel Hovedmannen i Operasjon Gilde-rettssaken i Trondheim fikk lengre straff fordi han er dømt etter den såkalte «mafiaparagrafen».
Det betyr at minst tre personer sammen har organisert ulovlighetene sine. Da kan straffen økes ytterligere, men ikke mer enn en dobling av maksstraffen, likevel ikke over fem år.
Justispolitiker i Arbeiderpartiet Jan Bøhler er glad for at dommen ble som den ble. Han åpner for å se på om man kan fjerne skillet mellom alvorlige forbrytelser med narkotika og alvorlige forbrytelser med doping
– Det ikke så lett å forstå hvorfor det skal være forskjell på grove dopingforbrytelser og narkotikaforbrytelser. Det er snakk om parallelle problemstillinger. Når det kommer opp, tror jeg dette kan bli et aktuelt tema, sier Bøhler til NRK.
Vil har doping til Høyesterett
Jan Arild Ellingsen i Fremskrittspartiet håper hele saken går hele veien til Høyesterett.
– Stortinget som lovgiver må finne ut om det er enig med Høyesterett eller om det vil gjøre endringer. Enten ved å endre strafferammen, eller ved å påpeke at man ønsker en høyere straffeutmåling, mener Ellingsen.
- Les også: