Hopp til innhold

Jubel i Trøndelag over vindsatsing

- En stor anerkjennelse av fagmiljøene ved NTNU og i Verdal.

Vindmøllene på Hundhammerfjellet

GE ser erfaringene med vindmøllene på Hundhammerfjellet som svært viktig.

Foto: Ellen Janne Hunn Olsen

Vindsatsing i Verdal

NTE glad for vindsatsinga

NHO-direktør i Trøndelag, Merethe Storødegård, mener at når et av verdens største selskaper, General Electric, vil utvikle og bygge havvindmøller i Trøndelag , betyr det en anerkjennelse av fagmiljøene som er ved NTNU og i Verdal.

Merethe Storødegård

Merethe Storødegård, regiondirektør i NHO Trøndelag.

Foto: NRK

- Dette betyr en ny giv og nye muligheter innafor et marked som vi alle snakker om hvor viktig det er. Dette er en stor dag for hele Midt-Norge, sier Storødegård.

Totalt skal GE Energy investere 600 millioner kroner i Norge i de kommende åra. GE Energy kjøpte den trønderske vindmølleprodusenten Scanwind i fjor høst og baserer produksjonen av vindturbiner på erfaringene derfra.

Det amerikanske selskapet er en av verdens største vindturbinprodusenter og de har store forventninger til at dette markedet kommer til å vokse kraftig i åra framover.

NTE startet vindsatsinga i Norge

Det var Nord-Trøndelag E-verk som startet satsinga på vind-energi. I 2003 startet NTE Norges første vindkraftkonsern, ScanWind, for å utvikle ny vindmølle-teknologi på Hundhammerfjellet i Nærøy. Tilsammen 14 møller ble reist, og etter en tid mente Scanwind at vindmøllene de produserer passer like godt på land som til vanns.

Hundhammerfjellet i Nærøy

ScanWind produserte 14 vindmøller som NTE plasserte på Hundhammerfjellet i Nord-Trøndelag.

Foto: Bjørnar Boneng

Høsten 2009 solgte Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk sin eierandel i vindmølleselskapet ScanWind til GE Energy . NTE uttalte den gang at det var nødvendig med en stor aktør for at satsinga kunne ende opp i en produksjon for et større marked.

– En god dag på jobben

Verdalsordførerer Bjørn Iversen er svært glad for at GE vil satse på produksjon i Verdal. Han mener dette er et gjennomslag for arbeidet som er gjort i den midtnorske vindklyngen i Verdal Industripark, og av politikerne i Trøndelag.

Bjørn Iversen

Bjørn Iversen, ordfører i Verdal.

Foto: Åsmund Brygfjeld

– At en av de virkelig store gigantene globalt nå satser her og vil utvikle turbinproduksjon, det er en innertier, sier han.

Iversen er spent på hva det fører med seg på sikt. Markedet vil bestemme volumet, og han har håp om at det vil bygge seg opp. Han ser for seg store ringvirkninger, og framhever Aker Verdal som understellsprodusent, GE vil bygge turbinene, Proneo vil utvikle videre arbeid, og andre firmaer som har vokst fram i Verdal vil blant annet bygge vindtårn og få andre muligheter.

Viktig for Aker Solutions i Verdal

Opplasting av tung bør ved Aker Verdal

Aker Solutions i Verdal er en del av den såkalte vindklynge-satsinga i Verdal.

Foto: Aud Graadal

Aker Solutions i Verdal vil bli en sentral samarbeidspartner for GE Energi og administrerende direktør Nina Udnes Tronstad mener dette gir muligheter også langt utover kommunens grenser.

Nina Udnes Tronstad, direktør ved Aker Verdal.

Nina Udnes Tronstad, direktør ved Aker Verdal.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Det er en viktig milepæl i forhold til å styrke industrimiljøet i hele regionen, og det har betydning for kompetanse, teknologi og leverandørindustrien for vindkraft generelt over hele landet, sier Udnes Tronstad.

Fylkesordfører i sør roser Giske

Også fylkesordfører i Sør-Trøndelag Tore O. Sandvik mener det er en svært gledelig nyhet at det har lykkes et bredt partnerskap i Trøndelag med å få verdens største selskap, General Electric, til å etablere satsing på offshore vindkraft i Verdal.

Fylkesordfører, Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik

Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Sør-Trøndelag.

Foto: Kirsten McDonagh / NRK

- Det ligger et stort industrielt potensiale i offshore vindkraft, og industrikompetansen på Verdal vil sammen med kunnskapsmiljøene i Trondheim styrke Trøndelags posisjon innen denne satsingen, sier Sandvik.

- Næringsminister Trond Giskes innsats har vært uvurderlig denne gang, avslutter Sandvik.

Til sammen skal GEs opptrapping av aktiviteten i Norge skape 100 nye arbeidsplasser. GE Energy har 800 ansatte i Norge. Totalt har firmaet 60000 ansatte over hele verden, mens morselskapet GE totalt har 300 000 ansatte.

Vindmølle produsert av ScanWind

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener at alt nå tyder på at Norge kan bli verdensledende på vindkraftløsninger til havs.

Foto: NRK