Hopp til innhold
Steinsiloen i gamle Joma gruver
Foto: Tove Hanssen

Joma gruver

Oppsummert

Driften i Joma gruver i Røyrvik i Trøndelag ble lagt ned i 1998. Nå vil svenske Bluelake Minerals igjen utvinne kopper fra Joma gruver fordi prisen på mineralet har steget kraftig. Reineiere med beitedyr i området sier nei til gruveplanene.

 • Røyrvik seier nei til folkeavstemming om gruvedrift

  I kveld konkluderte kommunestyret i Røyrvik med at det ikkje er ønskeleg med folkeavstemming om gruvedrift.

  – Folk er interessert i å få meir informasjon, seier ordførar Hans Oskar Devik etter kommunestyremøtet tysdag kveld.

  No skal reguleringsplanen for gruvedrifta i Joma gruver til ny behandling i starten av mai.

 • Mulig konflikt i Røyrvik

  En ny konflikt mellom industri og reindrift kan være under oppseiling i Trøndelag. Røyrvik kommune er preget av fraflytting etter at gruvedrifta ble lagt ned i 1998. Nå vil svenske Bluelake Minerals igjen utvinne kopper fra Joma gruver, fordi prisen på mineralet har steget kraftig siden da. Reineierne er i mot alle planer som berører områder der dyrene deres ferdes.
  - Vi har prøvd, men reindrift og gruvedrift går ikke sammen, sier nestleder Anta Joma, i reinbeitedistriktet til Vårt Land.

 • Anmelder Røyrvik kommune

  Røyrvik kommune er meldt til politiet for dårlig sikring av den nedlagte gruva i Joma. Gruva ble nedlagt i 1998, men har forfalt mye de siste årene. Ifølge anmeldelsen er det mulig å ta seg inn i gruva, og dette er til stor risiko både for mennesker og dyr. Nå krever naboer at kommunen sikrer gruveanlegget for å unngå farlige situasjoner.

 • La fram planer om ny gruvedrift

  I Røyrvik planlegges det ny gruvedrift i Joma med 115 arbeidsplasser. Torsdag kveld fikk et fullsatt samfunnshus høre om planene til Peter Hjorth og Joma Gruver. Planen er å ta ut tonnevis med kobber og sink i Joma.

  Folkemøte i Røyrvik om ny gruvedrift.
  Foto: Espen Sandmo / NRK