John Northug mener klassisk bør legges ned

Klassisk langrenn har blitt for komplisert, mener John Northug. – For å rekruttere flere unge til skisporten, så må man heller satse på én stilart og kutte ut klassisk, sier han.

John Northug

VANSKELIG: John Northug mener at det er for mange regler knyttet til den klassiske stilen og at det kreves for mye utstyr.

Foto: Silje Kolaas / NRK

Som far til tre langrennsutøvere og tidligere manager for eldstesønnen Petter Northug, har han god erfaring innenfor skisporten.

Nå mener han at sporten har blitt for krevende både når det kommer til tid og penger, og at løsningen på å rekruttere flere unge er å avvikle den klassiske stilen.

– Klassisk langrenn har blitt veldig komplisert. Nå kan man ikke bare ha klassiske ski, men også stakeski. Man må ha flere stavlengder og i det hele tatt. Det er veldig regulert og det virker vanskelig for mange, forteller han til NRK.

Det var Adressa som først omtalte saken.

– Et par ski er nok

Northug har alltid stått på for sønnene, men da guttene var små var det mindre fokus på utstyr. I dag er det et mye større utstyrshysteri mener skipappaen.

– Jeg snakker først og fremst om unge utøvere som har foreldre som har dårlig tid og ikke så mye penger. Egentlig kan man bare sende ut ungene med et par skøyteski og et par staver. Det er nok det.

Northug ser at nedleggelse av klassisk vil bryte med en lang tradisjon, men mener likevel at det er det som må til for at flere skal få lyst til å begynne med skitrening.

Utstyrsbytte kan være løsningen

Simen

MOT NEDLEGGELSE: Elev ved Steinkjer videregående skole, Sigurd Landsem Melhus, mener at utstyrsbytte kan være en løsning på utstyrshysteriet.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

På skilinja ved Steinkjer videregående skole har elevene fått med seg uttalelsene fra John Northug.

Langrennsløper Sigurd Landsem Melhus, mener det finnes andre måter å bekjempe utstyrshysteriet på.

– Det er noen som har satt i gang en byttedag der man bytter utstyr og gir ifra seg det som blir for smått til de som er yngre. Da blir det ikke så dyrt. Det er et viktig tiltak for å rekruttere de som ikke har råd til å handle nytt utstyr, sier han.

Kan bli borte om få år

Hallstein

KREVENDE: Tidligere kombinertløper og nå lærer ved idrettslinja ved Steinkjer VGS, Hallstein Bøgseth, mener at klassisk er en fin langrennsøvelse, men at alle reglene gjør den for komplisert.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Hallstein Bøgseth er lærer på idrettslinja ved Steinkjer videregående og tidligere kombinertløper. Han ønsker at den klassiske måten å gå på skal bestå.

– Men det er ikke lett med alle de reglene om hvilket utstyr man skal ha. Om tre til fem år kan faktisk den klassiske måten å gå på være borte, sier han.

Northug har likevel tro på at klassisk stil ikke kommer til å forsvinne i skisporet.

– Klassisk langrenn kommer jo til å eksistere i lang tid. Folk kommer til å gå skiturer på klassisk, men jeg tror at hvis man skal rekruttere unge til å konkurrere så må det bli enklere enn det er i dag, sier han.