Hopp til innhold

Jødisk festival frykter publikumssvikt

Jødisk kulturfestival i Trondheim frykter Gaza-konflikten vil gi publikumssvikt. Arrangørene håper publikum klarer å skille mellom politikken staten Israel fører og det jødiske folket.

Jødisk kulturfestival

Den jødiske kulturfestivalen ble arrangert for første gang i 2011 og har siden det vært et årlig arrangement.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Fredag starter den jødiske kulturfestivalen i Trondheim. Men arrangørene er bekymret for at publikum svikter på grunn av Gaza-konflikten. De opplever at jøder i Europa blir holdt ansvarlig for Israels handlinger.

– Vi ønsker å vise fram den jødiske kulturen og tradisjonen, men representerer ikke Israel, sier arrangør Rita Abrahamsen.

Bekymret for publikumssvikt

Rita Abrahamsen, styreleder for Det mosaiske trossamfunn i Trondheim.

Rita Abrahamsen er arrangør av den jødiske kulturfestivalen i Trondheim

Foto: Morten Aandersen / NRK

Norges eneste årlige jødiske kulturfestival arrangeres for fjerde år på rad i Trondheim, og har som mål å vise fram sin kultur og tradisjon. Men i år er Abrahamsen bekymret for at publikum svikter på grunn av krigen i Midtøsten:

– Det er klart at vi har vært inne på tanken om at vi blir marginalisert, usynliggjort og at folk lar være å komme. Jeg håper virkelig at folk ser forskjellen på Midtøsten og en jødisk festival i Trondheim, sier Abrahamsen.

– Frykter dere at færre kommer i år?

– Det er en bekymring vi har, men vi håper at vi tar feil. Det er noen som ikke klarer å holde tungen beint i munnen, og holder jødene som er i Norge ansvarlig for Israels handlinger. Det har vi sett andre steder i Europa. I Paris har jøder blitt angrepet, overfalt og det har blitt gjort hærverk på jødisk eiendom.

LES: Drept fordi de var jøder
LES: Økende jødehat i Europa

– Håper at folk ser med begge øynene

Arrangørene av jødisk kulturfestival håper festivalen kan bidra til mindre skepsis, redsel og frykt. Målet er å vise frem mangfoldet i den jødiske kulturen som har kommet i skyggen av politikk, diskriminering og forfølgelse.

– Enkelte ser ikke med begge øynene, men bare ett, dessverre. Vi håper at folk i Trondheim ser med begge øynene og skjønner at vi ikke direkte har noe med Midtøsten å gjøre, sier Abrahamsen.

– Skille mellom stat og folk

Venke Aarethun

Wenche Aarethun i Vennskapsforeningen Trondheim–Ramallah.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Venke Aarethun er leder for vennskapsforeningen Trondheim Ramallah, som tidligere i år arrangerte en støttekonsert for ofrene i Gaza. Hun mener den offentlige debatten ikke har klart å skille mellom stat og folk.

– Det den israelske staten gjør og de krigshandlingene de gjennomfører kan ikke jødene verden over bli ansvarliggjort for. Det er en viktig påminnelse, som folk må passe seg for, sier Aarethun.

Øker vaktholdet

Inne i restauranten Ni muser ligger rykende ferske festivalplakater, og musikk av Budapest Klemzerband strømmer ut fra iPaden. De kommer til Trondheim på lørdag og skal spille i Synagogen. Og i år øker de vaktholdet.

– Vi har alltid god sikkerhet rundt synagogen, og det er godt vakthold der. Vi har valgt å øke vaktholdet litt fordi vi håper at det skal komme en del folk. Når det er flere mennesker, må man legge listen litt høyere, sier Abrahamsen.