Jodel stengt i Levanger

Sjikane og nettmobbing har ført til at den populære appen Jodel er stengt for bruk i Levanger. Så sent som i går ble over 2000 skoleelever i Nordland evakuert etter trusler gjennom appen.

Jodel

Jodel lar brukerne dele tanker og ytringer anonymt. Ved flere tilfeller har appen blitt misbrukt gjennom sjikane og trakassering. Her en skjermdump fra en bruker i Tønsberg.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

Jodel Team Norge har stoppet muligheten for å bruke appen Jodel, i Levanger. Det har de gjort etter at ungdom i byen skal ha blitt uthengt og sjikanert av anonyme brukere av appen, skriver TrønderAvisa på sine nettsider.

– På grunn av noen tilfeller av misbruk har vi nå stengt av Jodel i dette området. Beklager til alle som har brukt appen på en positiv måte, skriver Jodel Team Norge i en post.

App med anonyme brukere

Appen er svært populær blant norsk ungdom. Den lar deg skrive en anonym melding til alle innenfor 10km, for å spre et budskap, starte en debatt eller dele en tanke. Brukerne kan også svare på andres poster og stemme disse opp eller ned.

Dette er ikke første gang Jodel stenges etter misbruk i Norge.

Senest onsdag innrømte en 15 år gammel gutt trusler mot skoler på Helgeland, der mer enn 2000 elever ble sendt hjem, og i november 2015 ble en skole i Tønsberg stengt etter trussel.

Bruk av appen er i utgangspunktet anonym, men Jodel-ledelsen i Norge sier at anonymiteten ikke gjelder brukere som poster ulovlige trusler.

– Vi tar dette på alvor og vil samarbeide med det norske politiet, kommuniserer Jodel-ledelsen.

Roser beslutningen

Ledelsen ved Levanger ungdomsskole setter pris på Jodels beslutning.

– Dette synes jeg er veldig bra. Vi jobber med å skape holdninger hos elevene, og da er vi glade for at Jodel også viser at dette får konsekvenser – og at de tar avstand fra dette, sier rektor Bjørg Tørresdal, til Trønder-Avisa.

Politiet i Levanger har foreløpig ikke kommet i kontakt med personen som står bak sjikanen, men ønsker en dialog med vedkommende.

Jodel vil komme med en oppdatering, og det blir trolig mulig å bruke appen i det aktuelle området igjen senere.