NRK Meny
Normal

Jobbklubb skal hjelpe polakker i arbeid

Mange innvandrere kommer til Norge fordi de har fått jobb i landet vårt, men flere opplever at det er vanskelig å komme seg tilbake i arbeid dersom de mister den.

Polske arbeidere (illustrasjonsfoto)

Polske arbeidere i aksjon på en byggeplass i Oslo. Det er flere i denne gruppen som sliter med å søke på norske jobber, men nå får de hjelp.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Arbeidsledige østeuropeere sliter med å få seg jobb i Norge, blant annet fordi søkesystemet er anderledes her enn i hjemlandet.

Nå skal det bli lettere for innvandrere å komme seg tilbake i jobb.

Slik vil de hjelpe

Det er NAV Verdal og Fides i Levanger som står bak tiltaket som skal hjelpe østeuropeeiske arbeidsinnvandrere å komme tilbake i jobb.

Prosjekleder Dag Stemre, mener jobbklubben vil være til stor hjelp for å få denne gruppen ut i jobb.

– Hensikten er å kunne hjelpe deltagerne med å kunne orientere seg på arbeidsmarkedet, og til å kunne komme i kontakt med aktuelle arbeidsgivere over hele landet, sier Stemre.

Mer avansert jobbsøking i Norge

Mange arbeidsinnvandrere opplever at det er vanskelig å forstå hvordan jobbsøking i Norge fungerer, fordi det ofte er mer avansert her enn i hjemlandene. Nå skal de lære å skrive søknader, CV`er og det å registrere seg i ulike bemanningsbyråer.

Eugeniuz Kwiatkowski er utdannet sveiser, men har vært arbeidsledig i Norge i snart ett år.

– Dette har hjulpet veldig mye. Jeg har funnet ut hvordan jeg skal søke på jobber, hvor jeg skal gå, hva jeg skal trykke på. Før var det ganske vanskelig, for jeg visste ikke nok om hvordan jeg skulle søke og lete, men nå er det lettere for meg, sier han til NRK.

Har tro på metoden

Lederen for Nav Verdal, Ola Sagbakken, forteller at de arbeidsledige polakkene har høy kompetanse innen sine fagområder, og at det er viktig å få dem ut i jobb igjen.

– Behover er stort. Jobbklubb er til for de som har en avklart kompetanse og er veldig nært et arbeidsmarked. De fleste som kommer hit ønsker å jobbe, og flere har veldig god kompetanse. Noen ordner seg selv, andre hjelper vi, forklarer Sagbakken.

Tilbudet om jobbklubb er nettopp startet, og første gruppe ble ferdig sist fredag. I går startet en ny gruppe, og prosjektleder Stemre, er positiv til at de polske innvandrerne skal komme seg raskt ut i jobb.

– Det ser ut til at noen allerede er i ferd med å få knytta kontakter opp mot arbeidsgiver, så det har vi stor tro på.