NRK Meny
Normal

Nytt stykke på Gamle Scene

På dagen for Trøndelag Teaters 75-års jubileum gjenåpner Gamle Scene etter oppussing med et nytt stykke av Jo Strømgren.

Jubileet på Trøndelag Teater

Janne Kokkin og Kingsford Siayor under prøvene til Jubileet.

Foto: Emil Tanem / NRK

Stykket «Jubileet» handler nettopp om et teater som feirer jubileum. Janne Kokkin spiller en diva som blir utsatt for en ulykke etter generalprøven på teaterets jubileumstykke. Dermed kan hun ikke stå på scenen under den storslåtte premieren.

– Hun er en stor skuespiller ved teateret, og bærer et stort og tungt ansvar. Nå ligger hun totalt handlingslammet på sykehus, forteller Kokkin.

– Det tragiske er morsomt

Jo Strømgren

Jo Strømgren.

Foto: Emil Tanem / NRK

Divaen må se seg forbigått av andre talenter, og teaterets jubileum går som planlagt. Det hele fortoner seg etterhvert nokså tragisk for henne, og kanskje har hun blitt utsatt for et internt maktspill.

Jo Strømgren, som står både for stykkets regi, koreografi, scenografi og kostymer, sier at det er det tragiske som er morsomt.

– Å se folk som tror de har kontroll på livet, men egentlig ikke har det i det hele tatt er underholdende. Det tror jeg folk kjenner seg igjen i.

– I dette stykket tror hovedrolleinnehaveren at hun er unnværlig. Så skjønner hun at andre bare hopper inn i hennes sted, og plutselig er hun ubetydelig. Akkurat det skjæringspunktet synes jeg er kjempeinteressant, forteller Strømgren.

Virkelighetsnært

Janne Kokkin

Janne Kokkin i rollen som den skadde divaen.

Foto: Emil Tanem / NRK

Noe av handlingen har rot i virkeligheten. Under Jo Strømgrens forrige oppsetning på Trøndelag Teater, «Pseudonymet», skjedde det en ulykke. Da falt Janne Kokkin og brakk ankelen.

– Dette blir nesten som en slags videreføring av da jeg og Strømgren jobbet sammen sist. Uhellet skjedde på den første publikumsforestillingen, så da ble stykket avlyst og satt opp året etter, forteller Kokkin.

Strømgren mener at de artige historiene kommer fra livet selv.

– Det er livet man må ta tak i, både selvopplevde ting og fantasi. Der ligger de artige historiene. Så får det være opp til andre å bestemme om stykket også er en god histiorie.

Han er godt fornøyd med å være tilbake på Trøndelag Teater.

– Det er veldig gøy å jobbe med folk man kjenner godt, og skuespillere man liker veldig godt, sier trønderen som har markert seg både nasjonalt og internasjonalt som danser, koreograf og regissør.

Fyller 75 år

Trondheim har hatt en fast teaterscene helt siden 1816, men det var først i 1937 at byen fikk sitt Trøndelag Teater slik vi kjenner det i dag.

Daværende teatersjef Henry Gleditsch gjorde da teateret til landsdelsteater for hele regionen.

Gamle Scene, hvor «Jubileet» har premiere lørdag, er den eldste scenen i Norden som ennå er i drift.