Hopp til innhold

– Lover at det aldri skal skje igjen

Jernbaneverket legger seg flate etter togstansen i går. Nå lover de at det aldri skal skje igjen.

togkaos

Leder for Jernbaneverkets operasjonsenter i Trondheim, Ørjan Berg- Johansen, lover at situasjonen som oppsto i går blir et engangstilfelle.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

Det luktet fremdeles svidd på Jernbaneverkets operasjonssenter på Marienborg i Trondheim i ettermiddag. Enliten kortslutning i en strømforsyning fikk store konsekvenser.

– Dette er ikke særlig gøy for oss, det gikk hardt utover påsketrafikken og det er veldig beklagelig, sier leder i Jernbaneverkets operasjonssenter, Ørjan Berg- Johansen til NRK Trøndelag.

- Skal aldri skje igjen

Det var deler av togradio- systemet GSM-R som sviktet i går, da alle tog i hele landet ble stående stille i nesten tre timer.

togkaos

Her er årsaken til at hele togtrafikken sto stille i tre timer i går.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

– Kommunikasjon mellom togleder og lokfører brøt sammen, og toglederne valgte å stoppe all trafikk til feilen var rettet opp, sier Berg- Johansen.

Berg- Johansen lover at situasjonen som oppsto i går aldri vil skje igjen.

– Det som skjedde i går har vi nå oversikt og kontroll på, og det samme kommer ikke til å skje igjen.

Alle systemer brøt sammen

Operasjonssenteret på Marienborg har et reservesystem som skal ta over dersom hovedsystemet bryter sammen. Det gjorde det ikke i går.

– Dette er en alvorlig feil som ikke skal skje, og vi jobber uavbrutt for å finne feilen. Vi har nå dialog med leverandørene våre, og går inn og ser på detaljer for å finne svakheter i systemet, sier Berg- Johansen.

Planlegger nytt reservesenter

GSM- R -systemet har vært i bruk over hele landet siden 2007, og brukes i dag i hele Europa. Ifølge Berg- Johansen testes systemet jevnlig for å unngå slike feil som skjedde i går.

– Vi tester systemet detaljert under installasjon, og har årlige øvelser for å teste at alt fungerer som det skal.

Jernbaneverket har planer om å bygge opp et helt nytt reserveoperasjonssenter for GSM-R for å ta over dersom dagens senter i Trondheim svikter. Men når dette blir realisert er usikkert.