Jente fra Oppdal nyresyk

Ei to år gammel jente fra Oppdal er den tiende som kan være smittet av e.coli-bakterien. Jenta har spist kjøttdeig fra Gilde.

St. Olavs Hospital - Kvinne-barn-senteret
Foto: NRK

Jenta er nå innlagt ved Barne- og ungdomsavdelingen ved St Olavs Hospital. Sykehuset opplyser at det står bra til med jenta.

Folkehelseinstituttet har vært i kontakt med jentas foreldre og tatt prøver av pasienten for å finne årsaken til at hun har blitt syk.

 

Den to år gamle jenta ble syk 3. mars, men først tirsdag ble Folkehelsetilsynet varslet om saken av St. Olavs Hospital, hvor jenta er innlagt.

– Det var først i dag sykdomsbildet ble av en slik art at det var naturlig, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Han sier det første intervjuet med jentas familie tirsdag styrker teorien om at Gilde kjøttdeig kan være årsaken til utbruddet av hemolytisk-uremisk syndrom (HUS).

Gilde kjøttdeig

Kjøttdeig
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Jenta ble syk 3. mars og hadde i perioden før det spist vanlig Gilde kjøttdeig, sier Aavitsland.

Instituttet vil fortsette å intervjue familien de neste dagene, men foreløpig har Folkehelsa ikke fått nye spor jakten på kilden til den farlige E.coli O103-bakterien som fører til nyresvikt.

Det er heller ikke klart eksakt hvor den aktuelle kjøttdeigen er kjøpt inn eller hvilket Gilde-anlegg den stammer fra.

– Men arbeidet med å spore dette er i full gang, sier Aavitsland.

Han understreker at det er sannsynlig at den aktuelle kjøttdeigen er kjøpt inn før Gilde trakk tilbake 65 tonn kjøttdeig fra markedet i slutten av februar.

Prøver av jentas avføring er nå sendt til analyse, for å se om det er mulig å påvise E.coli-bakterier i den. Disse prøvene blir klare om et par dager.

 Advarer

Mattilsynet ber folk la være å spise kjøttdeig eller andre deigprodukter av storfe kjøpt i perioden 1.januar - 24. februar. Det samme gjelder produkter av deig som ikke er stekt eller varmebehandlet som hamburgere.

Tidligere har Mattilsynet gitt beskjed om at Gildes kjøttdeig, karbonadedeig og familiedeig merket med Norge og 103 ikke skal spises.