Hopp til innhold

Jegere frykter økt hets etter at aviser publiserte navnene deres

Jegere som driver lisens- og kvotejakt på vilt, har fått navnene sine publisert i norske aviser. Det kan få uheldige konsekvenser, mener jegerorganisasjoner.

De fire ulvene som ble skutt i Åmot i dag.

FIRE ULVER FELT: Lisensfellingen av opptil seks ulver i Innlandet ga dette resultatet 1. januar. I løpet av to timer ble fire av seks ulver skutt i Åmot i Innlandet.

Foto: Frode Meskau / NRK

Ronny Wollert Andreassen i Jegernes Interesseorganisasjon er redd kriminelle kan få hånd om navnene på jegerne.

– Kriminelle kan finne fram til hvor de bor, ta seg inn og i verste fall true til seg våpen. Kanskje kan folk bli skadet også, sier Andreassen til NRK.

Endre Alstad

PROBLEMATISK: Endre Alstad i Norges jeger- og fiskerforbund mener det er et problem at navngitte jegere hetses.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Frykter hets

Han får støtte fra Endre Alstad i Norges jeger- og fiskerforbund, som mener at hets og sjikanering av navngitte jegere er et betydelig problem.

– Vi som driver med jakt har ikke noe å skjemmes over. Det har heller ikke de som driver med lisensjakt, som disse listene omfatter. Likevel ser vi at det er harde tak på sosiale medier – ikke bare jegerne sjøl, men også ektefeller, samboere og til og med barna får gjennomgå, sier Alstad til NRK.

Eksempel på hets mot jegere som blir delt på sosiale medier.

HETS PÅ SOSIALE MEDIER: Et eksempel på hets mot ulvejegere som nå deles blant folk på sosiale medier.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Også blant de mange jegerne i landet skaper dette reaksjoner. Mangeårig jeger Jan Aage Hoddø fra Namsos blir provosert.

– Jeg skjønner ikke hensikten med å offentliggjøre den delen av jegerstanden. Hvis det skal offentliggjøres bør det gjelde hele registret med jegere.

– Men hvorfor er dette så provoserende?

– Konflikten som er med ulv bør de prøve å dempe og ikke fyre opp slik det nå blir gjort, sier Hoddø.

Han viser til at det nettopp vært drapstrusler mot enkelte lisensjegere og at konfliktnivået må ned.

Jan Aage Hoddø

PROVOSERT: Jeger Jan Aage Hoddø mener konflikten som er med ulv bør dempes og ikke fyres opp ved å publisere navnelister med jegere.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Grønt lys fra Miljødirektoratet

Det var Miljødirektoratet som før jul tillot at navnelistene på lisens- og kvotejegere fra Jegerregisteret kunne offentliggjøres. Listene ble publisert i flere aviser, blant annet Smaalenenes Avis i Askim.

Miljødirektoratet sier det var en helt vanlig innsynsbegjæring fra en avis, med utgangspunkt i offentlighetsloven.

– Opplysninger i offentlige registre er offentlige, med mindre det er særskilte unntak. Vår vurdering er at det ikke finnes unntak i dette tilfellet, sier seksjonsleder Trond Flydal til NRK.

Han synes ikke at fare for våpentyveri er et godt argument mot offentliggjøring.

– Da kan man jo si at det er mange andre opplysninger i offentlige registre som i tilfelle kan være interessante for kriminelle, så det er vanskelig å spekulere i risikoen for at kriminelle vil benytte seg av akkurat dette, sier Flydal.

Trond Flydal, miljødirektoratet

OFFENTLIGE OPPLYSNINGER: Navnene på lisens- og kvotejegere fra Jegerregisteret kan offentliggjøres, sier leder i juridisk seksjon for naturmangfold i Miljødirektoratet, Trond Flydal.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Avis fikk først nei

Miljødirektoratet sa først nei til at Smaalenenes Avis skulle få innsyn i jegerregistrene, men avisa klaget på vedtaket og fikk senere medhold.

Ansvarlig redaktør i avisa, Jarle Bentzen, mener åpenhet er viktig i den kontroversielle debatten om ulvejakta.

– Vi mener at innsyn og åpenhet rundt sånne spørsmål er viktig, fordi debatten om ulvejakta ofte blir unyansert. Jeg ser ikke noen grunn for at man ikke skal kunne diskutere dette på en god og saklig måte.

Ronny Wollert Andreassen i Jegernes Interesseorganisasjon deler ikke Bentzens poeng.

– Jeg synes det er beklagelig at du per lov kan spørre om innsyn i dette, og offentliggjøre det etterpå. Det er helt horribelt, sier han.