Jeger anmeldes etter NRK-sak

En jeger fra Sør-Trøndelag blir anmeldt av dyreorganisasjonen NOAH etter han skjøt tre hjort på 30 sekunder.

Stolt jeger med utbyttet etter første dag på jakt.

Olav Wik (70) har vært jeger siden 1963, og skjøt i starten av september tre hjort på 30 sekunder.

Foto: Morten Andersen / NRK

Siri Martinsen

Siri Martinsen er leder for dyreorganisasjonen NOAH.

Foto: Bente Isefjær

– Felling av tre dyr på 30 sekunder betyr at jegeren ikke rakk å påse at hvert påskutte dyr var dødt eller dødelig truffet før han skjøt det neste dyret.

Det sier leder for NOAH, Siri Martinsen. Det var i starten av september at NRK fortalte om en jeger fra Sør-Trøndelag som hadde skutt tre hjort på tretti sekunder.

NOAH anmelder han nå for brudd på viltlovens paragraf 19 som stiller krav om human jakt. Han blir også anmeldt for brudd på paragraf 27, som krever blant annet at dyr som søkes felt skal avlives så raskt som mulig.

– Det er ikke nok å registrere at dyrene faller. De kan reise seg igjen og flykte, eller de kan ligge såret og lide unødig lenge mens jegeren fortsetter å skyte mot andre dyr, sier Martinsen.

Tror ikke på jegeren

Jegeren har uttalt til NRK at han ikke ville ha skutt flere på rad om ikke dyrene hadde falt etter tur.

– Faller de ikke, så kan du ikke skyte, sa jegeren i september.

Det tror ikke Martinsen på.

– Det er noe med aktsomhetsprinsippet. Det tar mer enn 30 sekunder å sjekke om ett dyr er dødt, og her mener vi at viktige prinsipper i viltloven og dyrevelferdsloven er brutt.

Men alle dyrene ble jo skutt og døde, er det da rimelig med straff?

– Vi mener det er en jaktutøvelse som er på kanten av loven, og at man da er "heldig" at dyrene døde uten skadeskyting, sier Martinsen.

Kritisk til media

NOAH anmelder flere hundre saker i løpet av året. Siri Martinsen gir også kritikk til medias dekning av jakt.

– Vi ser altfor mange av de glorifiserende oppslagene. Troféjakt på store hanndyr er ett eksempel, der en slik jakt er sterkt kritisert fordi mangel på store hanndyr fører til forskjøvet kalvingstidspunkt fremover mot høsten, med stor risiko for at kalver blir etterlatt hjelpeløse under jakt som starter tidlig, og større påkjenninger for overlevende kalver om vinteren, sier Martinsen.