NRK Meny
Normal

Jannicke skaper sin egen arbeidsplass

Jannicke Løding fra Verdal har interiør som sin store interesse og har mange følgere på Instagram. Nå håper hun å skape sin egen arbeidsplass.

Jannicke Løding

Jannicke Løding ønsker å bli interiørstylist, og er i gang med å gjøre det til sitt levebrød.

Foto: Rita Kleven/NRK

Økende arbeidsledighet i Norge kan være en viktig drivkraft for å skape nye arbeidsplasser. I Verdal er det nå flere som vil starte for seg selv.

Arbeidsledigheten øker i landet, og rundt 80.000 står uten arbeid ved utgangen av november. Det betyr en ledighet på 2,9 prosent. Innovasjon Norge vil gjøre noe med dette, og arrangerer flere kurs for nye etablerere.

– Nye skaper vekst

– Det er jo de nye bedriftene som skaper veksten i Norge. De etablerte reduserer jo bemanningen, sier seniorrådgiver Lars Erik Jørgenvåg i Innovasjon Norge til NRK.

Janniche Løding

Jannicke Løding fra Verdal er en av mange som vil starte egen bedrift. Her presenterer hun sin forretningside under kurset i hjemkommunen.

Foto: Rita Kleven / NRK

I høst har de hatt et eget kurs i Verdal for folk som er interessert i å starte egen bedrift. En av dem er 34 år gamle Jannicke Løding som vil bli interiørstylist for å gjøre det lettere å selge leiligheter og boliger. Hun er utdannet interiørkonsulent og har nesten 12.000 følgere på Instagram.

– Det er både veldig artig, men også veldig spennende. Heldigvis har vi et godt miljø for å starte egen bedrift her i Verdal, sier Løding.

Torsdag presenterte hun sin forretningsmodell for både banken, Innovasjon Norge og de andre kursdeltakerne i Verdal.

– Det var litt skummelt, men jeg tror det gikk bra, sier hun.

Skaper sin egen arbeidsplass

Siv Anita Valstad er arbeidssøker, og gjennom fire fagsamlinger og individuell rådgivning i Verdal ser hun at det er mulig å skape en egen arbeidsplass. I

Siv Anita Valstad

Siv Anita Valstad er en av mange på gründerkurs. I første omgang vil hun og mannen ta i bruk et fjøs for lagring av dekk og annet utstyr, et tilbud til folk med lite lagringsplass.

Foto: Rita Kleven/NRK

– Det er ikke lett å få arbeid i Verdal i dag, og da må jeg kanskje skape min egen arbeidsplass. Dette kurset har i alle fall hjulpet meg på veien, sier Valstad.

I går presenterte hun planene de har med å ta i bruk et ubrukt fjøs på en ny måte og tilby lagerplass for dekk og annet utstyr.

Det er en økende interesse rundt om i hele landet for å starte egen bedrift, og økte statlige bevilgninger gjør at Innovasjon Norge har bevilget 100 millioner kroner mer i etablerertilskudd til gründere så langt i år sammenlignet med i fjor.

Viktig drivkraft

Seniorrådgiver Bjørn Bratt i Leiv Eiriksson Nyskapning gir gründere gode råd på veien for å skape sin egen bedrift.

– Arbeidsledighet er i seg selv en drivkraft for på skape noe nytt. Det er viktig å ha et godt produkt, og møte kundene sine for å presentere det. Men det er også viktig å ha et godt støtteapparat rundt seg, mener Bratt.