NRK Meny
Normal

Jakter igjen på bjørneavføring

Innsankinga av bjørneavføring i Trøndelag var en såpass stor suksess, at forskerne fortsetter jobben i sommer.

Bjørn
Foto: PER LØCHEN / Scanpix

Håpet er at de finner ut mer om bjørnens vandringer i Trøndelag. Derfor skal de først samle inn avføringen, og så gjøre DNA-analyser for å finne ut hvor mange bjørner som beveger seg i trøndersk natur.

Kristian Wibe hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag er med på å organisere innsamlingen, og sier de har oppsynsfolk rundt om i fjellet som gjør jobben.

- Tilsynspersonene våre er kursa litt og har med seg utstyr så de kan samle inn bjørneskit og hårprøver de finner.

Vil prøve igjen etter suksessen i 2006

Også i 2006 ble det samlet inn avføring og hår fra bjørner i Trøndelag. Da viste opptellingen tre dyr i Sør-Trøndelag, og 31 dyr i Nord-Trøndelag.

Men forskerne tror at det er flere bjørner enn innsamlingsaksjonen den gangen viste.

Denne gangen skal det innsamlede DNA-materiale sammenlignes med bjørn i andre land, slik at de finner ut hvor mye dyret vandrer mellom landene og hvor de nærmeste slektningene bor.

- Oppsynsfolkene er ute hele sesongen, så vi kan få innsikt i hvordan bjørnen vandrer i løpet av våren, sommeren og høsten.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.