Eiendomsskatt splitter fjellbygder

Den ene sa ja, den andre nei til "hytte"-skatten. Naboene Tydal og Meråker med forskjellig medisin for å styre kommunene.

Drømmesommer i Tydalsfjella

Slik ser det ut en riktig idyllisk sommerdag i Tydalsfjella. Men for å nyte dette eldoradoet må hytte-eierne betale eiendomsskatt til kommunen til neste år.

Foto: Terje Otto Røstad

De ligger så å si side om side inn mot svenskegrensa, og inngangen til kjølens fjell utgjør naturgrunnlaget til både Tydal og Meråker.

Funnsjøen, Meråker

I nabokommunen Meråker slipper du å betale den samme skatten.

Foto: Stian Grasli

Men de to naboene og fjellkommunene, valgte denne uka ulik medisin for å sikre kommuneøkonomien.

Lite glad Sp-ordfører krøp til korset

– Det er ingen hemmelighet at vi ikke er så happy for dette, men vi gjorde et ærlig forsøk på å finne inndekning for å vedta et budsjett uten enendomsskatt, og det greide vi ikke, sier ordfører Ole Bjarne Østby, i Tydal til NRK.

Ordfører Tydal

Det var ingen veg utenom eiendomsskatten, sier SP-ordfører i Tydal, Ole Bjarne Østby.

Hytte-eiere til stede i kommunstyresalen i Tydal torsdag måtte resignert innse at et enstemmig kommunestyre sa ja til skatten.

Hyttefolket blir melkeku

– Jeg føler meg som ei melkeku, sa en av dem, Terje Barø, etterpå.

Han mente regninga kom til å utgjøre 2-3000 kroner for hver hytteeier i den store hyttekommunen. Helge Mjøen mente det hadde vært en tvilsom politisk prosess, der hytteeierne var blitt lite hørt. Etter møtet var han litt mer positiv.

– Nå lover kommunen å bruke skattekronene til å legge til rette for hyttefolket, det er bra, sier Mjøen.

Meråker sa nei og opphevde skatten – etter ett år

Rett over fjellet fra Tydal mot nord, ligger Meråker. Like mye en hyttekommune, og med like engasjerte hytteeiere og lokalbefolkning, som har mislikt den utskjelte skatten.

En undersøkelse NRK har gjort viser at de er i takt med flertallet av nordmenn. Poenget er at nesten ingen liker denne skatten.

Etter ett år med eiendomsskatt på boliger, hytter og næringseiendom, sa kommunestyret i Meråker seg enig i "liker ikke"-påstanden denne uka.

De nektet å videreføre den omstridte skatten på egne innbyggeres hus og heim.

De skrudde dermed også igjen denne sikre inntekskilden for kommunen.

Mens hytte-eierne og andre kunne glede seg over "gaven", og over at 2017 så langt blir det eneste året med eiendomsskatt for deres del.

Senterpartiordføreren Kari Anita Furunes, hadde gått til valg på å fortsett med eiendomsskatten, men snudde etter stor motstand fra et flertall i de andre partiene.

Ny ordfører Meråker

For Sp-ordfører i Meråker Kari Anita Furunes, var det ingen skam å snu. Meråker fikk eiendomsskatt bare i ett år.

Foto: Morten Andersen

Kraftkommuner som får mindre kraftinntekter

Både Tydal og Meråker er store kraftkommuner, men de siste åra er kraftverkene blitt mindre verdt for begge. I Tydal regner man med at det kommunen har tapt på kraftverksskatten de siste åra, er det nå hytteeierne som må betale.