NRK Meny
Normal

Italia-helten fra '91 tror på ny bragd

Gøran Sørloth var en av heltene forrige gang Norge slo Italia i en tellende kamp, tilbake i 1991. Nå tror han dagens landslag kan klare samme bragden.

Gøran Sørloth leser avisene etter seieren mot Italia

SEIERSGLIS: Gøran Sørloth hadde grunn til å smile da han leste avisene i 1991, da Drillos landslag for alvor begynte å slå 'storlagene'.

Foto: NRK

– Når du hele tiden får høre hvor dårlig du er går det fort en «jævel» i deg. Du vil bli best. Det var slik vi følte det foran kvaliken til VM i 1994, og det virker som det er litt på samme måten med landslaget nå, etter en tung periode.

Sørloth fikk ti på spillerbørsen forrige gang Norge slo Italia i en kvalifisering. 2-1 ble sluttresultatet på Ullevål høsten 1991, og kampen blir regnet for å være gjennombruddet til «Drillos».

– Italia har ikke tapt en hjemmekamp i kvaliken siden 1999 mot Danmark, og de skryter over den rekorden. Men rekorder er til for å brytes, og jeg tror Norge kan vinne, sier Sørloth.

Guiseppe Bergomi

Gøran Sørloth fikk ti på spillerbørsen forrige gang Norge slo Italia i en tellende kamp. Året var 1991. Her er han involvert når Guiseppe Bergomi får rødt kort.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Spesielt trekker han fram forsvarsspillet som en viktig faktor.

– Vi har sluttet å slippe inn billige mål. Even Hovland, Vegard Forren og Ørjan Nyland har skapt en trygghet bak der. Den er vi avhengig av.

Sørloth mener det er nettopp gode relasjoner spillere imellom som er nøkkelen til suksess for et norsk landslag.

– De store nasjonene vil alltid være bedre individuelt. Den gangen fant Drillo ut hvordan vi skulle spille og det ser ut som Høgmo har gjort det nå. Relasjonene mellom spillerne begynner å sitte, og det gjør at vi har muligheten.

Klipp fra "Et portrett av Gøran Sørloth".

Video: Se Gøran Sørloth mot Italia i 1991

Senket Nederland

Han har vært med på slå å flere stormakter tidligere. I 1992 satte han inn vinnermålet mot et stjernespekket Nederland på Ullevål.

gøran sørloth

En hårfager Gøran Sørloth klar til kampen mot Italia i 1991.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Jeg husker kampen godt. De hadde blant annet Ruud Gullit, Frank Rijkaard og Dennis Bergkamp som scoret målet. Jeg fikk vel en svak åtter eller nier på spillerbørsen, men skulle selvsagt hatt en tier som mot Italia året før.

I den nevnte kvalifiseringen foran mesterskapet i USA, slo Norge både England og Nederland hjemme på Ullevål. På bortebane ble det «bare» to uavgjorte kamper, som mange vil karakterisere som heldige resultat.

– Du må ha flaks for å slå en stor nasjon, spesielt på bortebane. Italia er på papiret et mye bedre lag, men så lenge vi vet hvordan vi skal spille kan det bli seier.

Hyller Henriksen

Markus Henriksen høstet mye ros etter kampen mot Malta. Sørloth er veldig glad for at Henriksen endelig har fått ut potensialet sitt.

– Han var banens klart beste mot Malta, og er i kjempeform. Han trives med den friheten han har i rollen på landslaget nå, og gir oss en helt annen dimensjon med sine avslutningsegenskaper.

Markus Henriksen

Gøran Sørloth er veldig glad for at Henriksen gjør det så godt på landslaget.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Han er uenig de som mener at Henriksen og Søderlund er for trege til å spille sammen på topp.

– Vet de egentlig hvor fort Markus løper? Beina går kanskje ikke som trommestikker, men han har lange klyv. Han pløyer mye mark når han først får opp farten.