NRK Meny
Normal

Iskalde juleforberedelser langt til havs

Bjørn Ove Finseth fra Leksvik lever ut polar-drømmen på Hopen utenfor Svalbard. Her skal han og tre andre bo og jobbe sammen ved ishavsstasjonen et halvt år framover.

Ishavsstasjonen på hopen

Her på ishavsstasjonen på Hopen utenfor Svalbard skal Bjørn Ove Finseth og tre andre bo og jobbe sammen et halvt år framover.

Foto: Bjørn Ove Finseth

– I går så vi spor etter isbjørn! Vi gikk en liten tur over til den andre siden av øya, og der kom vi over spor etter en isbjørn. Den hadde nettopp akt ned bakken foran oss og ned til hytta vi hadde tenkt oss til, forteller Bjørn Ove Finseth fra Leksvik.

En 30 år gammel drøm

I et halvt år skal han og tre andre bo og jobbe sammen på ishavsstasjonen til Meteorologisk institutt på øya Hopen utenfor Svalbard. Midt ute i isødet skal de feire både jul, påske og 17. mai, men det ser ikke leksværingen mørkt på.

– Dette er noe jeg har drømt om siden begynnelsen av 80-tallet. Da kom jeg over en annonse i avisa om at de søkte etter personell på ishavsstasjonene Jan Mayen, Bjørnøya og Hopen. Jeg var for ung og hadde ikke de rette kvalifikasjonene. Men så – over 30 år etter gikk drømmen i oppfyllelse.

Finseth jobber vanligvis som lærer ved Leksvik videregående skole, og har vært et halvår på Hopen et år tidligere. Det ga tydeligvis mersmak.

– Den karrige naturen, det store, ensomme havet, stillheten, det spesielle lyset som er her, dyre- og fuglelivet og kameratskapet med de tre andre, gjorde noe med meg som satte varige spor.

Sju slag og vel så det

Finseth er kokken på stasjonen, og han har julebaksten i hus for lengst. Langt mer enn sju slag.

– Her har vi laga silkekaker, smultringer, fattigmann, peppernøtter, kolakaker, risboller, avletter og rømmebrød. I tillegg har vi fått kransekake fra sysselmannen på Svalbard og bestilt konfekt og annet julegodt.

Og på årets mørkeste dag – 4. søndag i advent – har gutta på ishavsstasjonen hatt juleverksted.

– Vi har laga julepynt og julegodt. En trivelig stund selv for fire godt voksne karer. Det gjelder å gjøre noe sammen for å holde hjemlengselen på avstand.

Feirer bursdag

Gjengen som jobber ved ishavsstasjonen på Hopen feirer både store og små begivenheter sammen.

Foto: Bjørn Ove Finseth

Håper på isbjørn-besøk

Nå håper Finseth at han skal få oppleve isbjørn, det gjorde han nemlig ikke forrige gang han var her. Og de har jo allerede vært svært nær en.

– En skal ta isbjørn på alvor her oppe og ikke provosere fram situasjoner som kan bli fatale. Vi trakk oss derfor tilbake til stasjonen og forventer å se den her om noen dager. I normale år blir det observert i overkant av 300 isbjørn her på stasjonen, forteller Finseth.

  • Følg bloggen til ishavsstasjonen på Hopen her.
Isbjørnspor

Bjørn Ove Finseth så ferske spor etter isbjørn da han gikk en tur over øya lørdag.

Foto: Bjørn Ove Finseth

Video fra Trøndelag

På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.
Marius Helmersen jobber som automatør ved Sykehuset Levanger. På fritiden bruker han all ferie og en halv million av egen lomme for å kjøre motorsykkel i ørkenen.