NRK Meny
Normal

Iskald studentfest i Åre

Til helga er det ventet 1500 studenter i Åre. Men det kalde været gjør at studentene blir advart.

Studenter i Åre

Festglade trondheimsstudenter reiser hvert år til Sverige før et nytt semester begynner for fullt. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Calle Engström

Tradisjonen tro er det tid for at busser på busser fylles med trondheimsstudenter og reiser til Åre. Her skal de stå på ski, slappe av og ikke minst drikke.

Været derimot er ikke ventet å bli like koselig. Ifølge yr.no skal det bli 15 minusgrader og en god del vind fredag.

Inkludering kan være løsningen

Thea Øverli er sosialansvarlig i linjeforeningen Elektra. De har bestemt at studentene må skrive under på et ansvarsskjema som sier at det kan få store konsekvenser om promillen blir for høy.

– Dersom de er overstadig beruset eller oppfører seg på en måte som utgjør en fare for seg selv eller andre, har vi rett til å sende dem hjem på egen regning, forteller Øverli.

Som leder i styret føler hun et ekstra ansvar for at alle er trygge og at de får en hyggelig tur.

– Farene ved kulde og høy promille oppstår vanligvis når noen er triste eller er for beruset til å kle seg skikkelig. For oss er det derfor viktig at alle inkluderer hverandre og passer på at alle har på seg varme klær når de går ut, sier Øverli.

Tar sikkerheten på alvor

Politi Åre

Politiet i Åre tar sikkerheten på alvor under studentukene og patruljerer spesielt rundt kroene for å se til at de har det bra.

Foto: Terje Næss / NRK

Politiet i Jämtland, Åre har god erfaring med studentfestene, men de tar likevel sine forholdsregler.

– Vi skal være et synlig politi. Vi jobber stort sett hver natt og hjelper folk som ikke klarer å ta vare på seg selv, sier politibetjent Erik Lendemar.

Marie Andersson, prosjektleder i Skiweek forteller at de jobber nært med både politi, vektere og sjefer ved nattklubbene. Ellers har også de folk som er ute og passer på folk.

– Vi har eget Skiweek-personal som er ute og deler ut kaffe, gir pledd til de som fryser i nattklubbkø og som forsøker å være der studentene er, sier Andersson.

Om natta har vi en egen bil som kjører rundt og hjelper de som er beruset, kalde eller som har gått seg bort.

Alle har et ansvar

Professor i farmakologi Lars Slørdal ved NTNU forteller at hovedproblemet med å drikke mye alkohol i kalde omgivelser er nedkjøling.

– Nedkjøling og alkoholpåvirkning kan hver på sin måte bidra til at evnen til å ta vare på seg selv reduseres. Da kan man havne i en ond sirkel hvor kroppstemperaturen raskt faller mot mulig livstruende nivåer, forteller professoren.

Derfor er det viktig at studentene tar ansvar for hverandre.

– Det er best å avstå fra store alkoholmengder ute i kulda. Overstadig berusede personer må alltid og raskt hjelpes inn i varme omgivelser. Pass på hverandre, hold orden på manntallet og pass på at ingen blir liggende igjen ute, sier Slørdal.