Isglatte veier i Trøndelag

Væromslag og isglatte veier har ført til flere hendelser på trønderske veier.

Snømåking

– Entreprenørene som vi har leid inn er ute med alt tilgjengelig mannskap, sier Astrid Damli, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Det kalde været i Trøndelag ser ut til å ta slutt, og fra og med mandag kveld stiger temperaturene raskt, melder Yr.no. I kombinasjon med nedbør, vil det føre til underkjølt regn og isglatte veier.

Regn i lys

Regnvær etter en periode med kaldt vær fører til glatte veier.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK
veitrøbbel

Etter en periode med kuldegrader, satte regnet inn mandag kveld.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

De største temperaturendringene forventes sent mandag kveld, men like før klokka 18.00 hadde allerede trafikkuhellene begynt.

– Vi har hatt et par tilfeller på veiene. Det ser ut som det begynner å ta seg opp, sier operasjonsleder Stig Roger Olsen ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

I Nord-Trøndelag sperret vogntog delvis E14 ved Teveldalen og fylkesvei 766 ved Flatanger ved 18.00-tiden. Mens i Sør-Trøndelag sperret vogntog delvis E39 ved Vinjeøra og fylkesvei 700 i Bergslibakken.

Busselskapet Atb meldte om forsinkelser på de fleste rutene på grunn av det glatte føret.

– Ute med alle mannskaper

Vegtrafikksentralen advarer sjåfører mot det glatte føret, og forsikrer at alle bergingsmannskaper er i beredskap.

– Entreprenørene som vi har leid inn er ute med alt tilgjengelig mannskap, sier Astrid Damli, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen.

Hun legger til at selv om de strør veiene, så er det vanskelig å få sanda til å bli på veiene på grunn av nedbøren.

Obs-varsel

Mandag formiddag sendte Meteorologisk institutt ut et OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold i Trøndelag.

Årsaken er at det ventes regn som fryser på bakken.

– De områdene som har minusgrader i bakken er utsatt for dette. Det er et lag med varmere luft i høyden, og når snøen kommer ned i det laget vil den smelte og komme som regn. Når det når bakken som fortsatt er kald, vil det fryse og da kan det bli glatt, forteller vakthavende meteorolog Kristin Seter ved Vervarslinga på Vestlandet.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut varsel om flom for Nordland, Sør-Troms og nordlige deler av Nord-Trøndelag:

«Regn og snøsmelting vil føre til vannføringsøkning, som i mindre vassdrag kan nå opp i 5-årsflom, i løpet av sent tirsdag eller onsdag. Lokale oversvømmelser kan oppstå, og det er viktig at vannveier som kulverter og sluk holdes åpne for å unngå skader.»

Regn og bløte veier