Hopp til innhold

Iranske studenter får likevel ta doktorgrad ved NTNU

De to iranske studentene Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad, som PST i 2014 nektet å studere ved NTNU, får likevel gjennomføre sine doktorgradsprosjekter ved universitetet.

Hamideh Kaffash

BLE NEKTET STUDIER: Hamideh Kaffash er en av studentene som PST nektet å studere ved NTNU. her ved hovedbygningen til universitetet på Gløshaugen i Trondheim.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Det varsler advokat Brynjulf Risnes til NRK onsdag ettermiddag.

– De to vil være tilbake i Trondheim i august i år, skriver Risnes i en e-post.

Kaffash og Akbarnejad anla i 2014 sak mot staten etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) grep inn og avslo tillatelsene til de to, som på det tidspunktet var i full gang med sine doktorgradsprosjekter innen metallurgi ved NTNU.

Bakgrunnen for at stipendiatene ikke fikk bli, var at norske myndigheter fryktet teknologispionasje til Iran.

PST droppet innvendinger

Advokat Brynjulf Risnes
Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Ankesaken skulle etter planen opp i Borgarting Lagmannsrett 21.-24. juni i år. Men før dette skjedde, kom den siste utviklingen i saken.

– I dag tikket den glade beskjeden inn til de to: PST har ikke lenger innvendinger mot deres prosjekter og de kan derfor fortsette de påbegynte doktorgradene, skriver Risnes.

– Begge er glade for at de endelig har fått tillatelse. Både de selv og NTNU har hele tiden ment at avslagene i disse sakene bygget på en misforståelse og at det ikke finnes noen forbindelse mellom disse programmene og Irans atomvåpenprogram. Dette er prosjekter som tar sikte på en mer miljøvennlig produksjon av metaller generelt, forklarer advokaten, og runder av:

– Trondheim og Gløshaugen neste for de to!

Forsker på CO2-utslipp

Kaffash arbeider med reduksjon av CO2-utslipp innen ferromanganproduksjon, og har selv sagt at hun driver med miljøvennlig teknologi.

Eks-stipendiaten har vært tilbake i hjemlandet Iran, hvor hun har tatt fag ved sitt tidligere universitet og ventet på en avklaring om en rettssak i Norge.

– Dette er ikke bare en rettssak for min visumsak. Det er en rettslig kamp for rettferdighet. Alle som mener at folk ikke skal behandles på bakgrunn av nasjonalitet er på min side, sa Kaffash til Universitetsavisa i fjor.