Iranske studenter ble kastet ut – nå blir det rettssak

To iranske stipendiater ved NTNU ble kastet ut av landet i fjor. Nå kjemper de for å få bli i Norge, og onsdag møter de norske myndigheter i Oslo tingrett til rettssak.

Hamideh Kaffash

Hamideh Kaffash ønsker å fortsette studiene sine ved NTNU i Trondheim, men får ikke oppholdstillatelse i Norge.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Brynjulf Risnes

Brynjulf Risnes er Hamideh Kaffashs advokat under rettssaken i Oslo tingrett.

Foto: Hans Erik Weiby

De to studentene Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad i Trondheim fikk ikke være lenger i Norge fordi myndighetene fryktet de kunne drive teknologispionasje for Iran. Dermed mistet de oppholdstillatelsen sin i Norge .

– Har ikke gjort noe galt

– Jeg er et offer. Jeg er bare en vanlig person og har ikke gjort noe galt. Nå har jeg et håp om å vinne saken i retten. Jeg vil kjempe for retten til å bli i Norge, slik at jeg kan fullføre studiene mine, sa en gråtkvalt Hamideh Kaffash da hun måtte reise fra Norge i fjor.

Hun var stipendiat ved NTNUs institutt for materialteknologi, og hadde sagt fra seg en stilling i Iran for å komme til Norge. Men norske myndigheter ville ikke gi henne oppholdstillatelse, fordi Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fryktet for teknologispionasje. De frykter at kunnskapen hun får i Norge kan bli brukt til militære formål i hjemlandet Iran.

– Diskriminerer

Det er staten ved Utlendingsnemnda de iranske stipendiatene går til sak mot fordi de mener avslaget om oppholdstillatelse er ugyldig. Brynjulf Risnes er Hamideh Kaffash sin advokat, og mener begrunnelsen diskriminerer iranske borgere.

– De mener de ikke har noe med den iranske staten å gjøre utover det at de selv er fra Iran. De opplever dette som en slags kollektiv avstraffelse, vanskelig og sårende. Nå ønsker de å bli renvasket for det de mener er mistanker om at de har uærlige hensikter, sier Risnes til NRK.

En iransk student ved NTNU ble sendt ut av landet i dag. Hamideh Kaffash forsker på hvordan man kan redusere CO2-utslippet når man lager ferromangan. UDI mener kunnskapen hun får ved universitetet kan bidra til Irans atomvåpenprogram.

Hamideh Kaffash reiste fra Norge i oktober i fjor høst.

PST vil i tingretten legge fram hemmelige bevis som de iranske stipendiatene, men advokaten tror ikke de iranske stipendiatene har gjort noe ulovlig.

– Vi tror ikke dette er informasjon som er relevant for å nekte de å studere videre ved NTNU i Trondheim. Spørsmålet er om denne utdanningen kan klassifiseres som opplæring som støtter det som er forbudt. Etter vårt syn er det utelukket, mener Brynjulf Risnes.

Verdensklasse

Advokaten frykter også at denne saken vil skade forskningsmiljøet på NTNU og i Norge.

– Dette er studenter i verdensklasse som mange universiteter konkurrerer om. At de ikke får sikkerhetsklarering virker underlig på omverden. Vi vet at flere andre studenter som har fått avslag, har fortsatt sine studier ved universiteter i Sverige, USA og i Australia, sier Brynjulf Risnes.

Utlendingsnemndas advokat, Ola Berg Lande, sier til NRK at han mener vedtaket er gyldig og avventer nå rettens syns på spørsmålet.