Hopp til innhold

Iransk forsker får ikke bli i Norge

Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi fikk begge beskjed om å forlate landet. Nå har Khalaghi fått medhold i anken, mens Kaffash fikk avslag.

Hamideh Kaffash

Hamideh Kaffash kjemper for å bli i Norge, men fikk i onsdag avslag fra UDI på sin anke.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Doktorgradsstipendiaten Hamideh Kaffash ved NTNU fikk tidligere i år avslag på sin søknad om oppholdstillatelse i Norge. Sammen med NTNU sendte hun en anke til UDI før sommeren. Nå er også anken avslått, skriver Universitetsavisa.

Onsdag fikk den iranske NTNU-stipendiaten beskjed om at UDI ikke tar klagen om avslaget på oppholdstillatelse til følge. Torsdag morgen fikk Babak Khalaghi, som sammen med Kaffash har frontet kampanjen mot diskriminering mot iranske studenter beskjed om at han for medhold i sin klage.

– Jeg synes det er veldig rart. Vi har drevet med nesten akkurat de samme prosjektene, på de samme feltene. Våre klager var akkurat like, sier Hamideh Kaffash til NRK.

Begge driver med det samme som er reduksjon av CO2 ved NTNUs institutt for materialteknologi.

Øynet håp i sommer

Kaffash øynet tidligere i sommer håp, da en av de 10 iranere som fikk beskjed om å forlate landet på grunn av fare for teknologioverføring vant frem med sin anke.

Selv om hun fikk avslag på sin anke har hun ikke gitt opp.

– Det første jeg gjorde da jeg fikk vite om avslaget var at jeg ringte advokaten min. Han har begynte å forberede dokumenter og er klar til å ta saken til Utlendingsnemnda, sier Kaffash.

Advokat: – Mange spesielle aspekter

Brynjulf Risnes representerer Kaffash og syv andre iranere. Han sier liknende saker har blitt prøvd for retten i flere europeiske land med hell.

Brynjulf Risnes byline

Brynjulf Risnes har blant annet vært advokat til Marie Amelie. Og har lang erfaring i slike saker.

Det er mange spesielle aspekter i disse sakene. Vedtakene fra UDI og Utlendingsnemnda inneholder ingen begrunnelser. Det vises ikke til konkret hva slags teknologi som kan rammes av ulovlig overføring til Iran og svarene er veldig generelle. I realiteten er begrunnelsene hemmelige og rettslig sett er dette problematisk, selv om det er saker med sikkerhetsmessige spørsmål, sier han til universitetsavisa.

– Jeg håper fortsatt. I retten er det mulighet til å invitere våre veiledere så de kan fortelle at det ikke er noe fare å oss her. Jeg vil ikke gi opp og jeg er mer målrettet enn noen gang, sier Kaffash.

Leverer underskriftskampanje

Nesten 13 000 personer fra hele verden har skrevet under på en underskriftskampanje mot det de mener er diskriminering av iranske studenter og stipendiater. Nå planlegger Kaffash å overlevere underskriftene til statsminister Erna Solberg.

– Vi skal overlevere dem til statsministerens kontor i neste uke. Jeg snakket med Snorre Valen på onsdag, og han skulle hjelpe oss med å arrangere et møte, sier Kaffash.