Hopp til innhold

Iraner får likevel bli

10 iranere fikk beskjed om å forlate landet på grunn av fare for teknologioverføring. Nå har den ene vunnet fram med sin anke overfor UDI.

UDI omgjorde utvisningsvedtak.

Hamideh Kaffash

– Dette gir håp for oss andre som venter på svar fra UDI, sier Hamideh Kaffash. FOTO: Privat.

Jostein Mårdalen

Jostein Mårdalen var kritisk til UDIs første behandling.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

– Dette gir håp også for oss, sier Hamideh Kaffash, som sammen med de andre iranerne har anket utkastelsesvedtaket.

Det var Universitetsavisa som i dag fortalte nyheten om at UDI har snudd i saken. Iranerne fikk i begynnelsen av juni beskjed om å forlate landet, fordi kunnskapen de fikk gjennom studiene kunne misbrukes i atomvåpenproduksjon.

PST anbefalte avslag

Både studentene og ledelsen ved NTNU har benektet at studiene gir slik kunnskap.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderte saken til iranerne i Trondheim og mener kunnskapen kunne misbrukes av iranske myndigheter. PST skal derfor ha gitt UDI råd om ikke å gi doktorgradsstudentene oppholdstillatelse.

– Totalt er vi 10 iranere i denne situasjonen, fem stipendiater, mens fem andre har fått jobb. Men alle fikk utvisningsvedtak med samme begrunnelse, sier Babak Khalagi.

Nå har den første anken blitt behandlet. En av iranerne som først fikk beskjed om å forlate landet, får likevel bli. Flere andre, blant annet Babak Khalagi og Hamideh Kaffash, venter fortsatt på å få behandlet sine anker.

– Jeg er veldig glad og jeg håper våre anker får samme utfall, sier Hamideh Kaffash.

– Ingen grunn til avslag

Iraneren som i går fikk beskjed om at han får bli, er ferdig med studiene og i jobb i Norge. Kaffash tror UDI vil komme til samme beslutning overfor de ni andre.

Kaffash sa fra seg en PhD-stilling i hjemlandet for å komme til Trondheim og NTNU. Hun hadde arbeidet med sine doktoravhandlinger i åtte måneder ved NTNU da de plutselig fikk beskjed om at de ville bli kastet ut.

Saken skapte oppsikt. Blant annet tok stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) opp saken i Stortingets spørretime, mens BBC lagde et eget innslag.

Leder for NTNUs institutt for materialteknologi, Jostein Mårdalen, sa til NRK 12. juni at UDIs avslag var basert på en enkel behandling av søknadene.

– Ved nøyere gjennomgang vil de se at det ikke finnes grunner knyttet til sanksjonene som FN har opp mot Iran. De har nå holdt på i åtte måneder. Så får de avslag på oppholdssøknaden når de er godt i gang med sin doktoravhandling, sa Mårdalen.

Gir håp

I går snudde UDI, iallfall i det første tilfelle.

– Vi er veldig glade for at UDI har snudd i denne saken. Dette viser at UDI undersøker hvert enkelt tilfelle grundigere og ser at det ikke er snakk om sensitiv teknologi. I klagene som UDI har mottatt blir det forklart hva vi faktisk driver med. Denne avgjørelsen gir oss nytt håp, sier NTNU-stipendiat Hamideh Kaffash til Universitetsavisa.