Hopp til innhold

Milliardær kjøpte en halv kommune, men ikke for å tjene penger

Bjørn Rune Gjelsten innrømmer at kjøpet av store skog- og fjelleiendommer i Verdal er en dårlig økonomisk handel.

Bjørn Rune Gjelsten

PÅ BESØK: Investor Bjørn Rune Gjelsten fikk i dag se deler av eiendommen han har kjøpt for nesten en milliard kroner. Disponent i Værdalsbruket Anders Børstad (t.v.) skal fortsatt styre drifta av de store områdene.

Foto: Vegard Woll / NRK

Storinvestor og milliardær Bjørn Rune Gjelsten var torsdag på plass i kommunen som han nå eier 58 prosent av.

Han er mest kjent for investeringer i store næringseiendommer på Østlandet. Mange ble derfor overraska da det ble kjent at han hadde kjøpt Værdalsbruket som eier store fjell- og skogområder i Verdal i Trøndelag.

– Vi investerer en liten milliard. Jeg så meg selv i speilet og måtte stille spørsmålet; har jeg råd til å investere så mye i noe som gir såpass lite avkastning?

Svaret på det var ja, sier Gjelsten.

Han forteller videre at dette var et verdivalg, og at det går langt utover det å drive butikk og tjene store penger.

– Det er en helt annen tanke og langsiktighet som ligger bak, forteller investoren til NRK.

Han synes det er et spennende oppkjøp i ei tid med mye fokus på miljø.

Drivsjøan

STORE FJELLOMRÅDER: Drivsjøan er noen av mange fjellvann i det 900.000 dekar store området som nå eies av selskapet til Bjørn Rune Gjelsten.

Foto: Vegard Woll / NRK

Møtte ordføreren

Gjelsten brukte dagen til å møte ansatte i Værdalsbruket på Holmen gård i Vuku. Han rakk også et møte med ordfører i Verdal, Pål Sverre Fikse, som er positiv til oppkjøpet.

– Når det først ble salg er jeg veldig glad eierskapet fortsatt er på norske hender. Jeg opplever også den nye eieren som ydmyk og at han går inn i det med et stort engasjement.

Fikse mener det virker som Gjelsten har et ønske om å utvikle ressursene som finnes, og at dette vil skape nye verdier i kommunen.

Demonstrasjon

MOTSTAND: Lokale AP-politikere arrangerte like etter at salget ble kjent en demonstrasjon utenfor kontorene til Værdalsbruket med krav om endring i regelverket.

Foto: Vegard Woll / NRK

Demonstrasjon

Men det har også vært motstand mot oppkjøpet.

Lokale Arbeiderparti-politikere arrangerte en demonstrasjon like etter salget. Her krevde de at reglene for slike oppkjøp må endres for å unngå at privatpersoner skal kunne kjøpe så store eiendommer.

Gjelsten forstår bekymringa. Men understreker at de ikke vil gjøre ting særlig mye annerledes enn Statskog hadde gjort om de hadde fått kjøpt området.

– Værdalsbruket har tradisjon for å tilby jakt og fiske til allmennheten, og det skal vi fortsette med. Men som privat aktør har vi større muligheter til å sikre aktivitet og arbeidsplasser. Det er et mål.

Odd Arild Grefstad

MILLIONER: Storebrand tjente flere hundre millioner på salget av Værdalsbruket. De er glad den nye eieren ønsker å videreutvikle virksomheten på en god måte, opplyser Odd Arild Grefstad, konsernsjef i Storebrand.

Foto: Pressefoto / Storebrand

Eid av forsikringsselskap

Forsikringsselskapet Storebrand har eid Værdalsbruket i mange år, og tjente flere hundre millioner på salget.

– Vi er glade for å ha funnet en ny eier som ønsker å bevare og videreutvikle virksomheten på en god måte, sa Odd Arild Grefstad, konsernsjef i Storebrand, like etter at børsmeldingen ble kjent.

Store private grunneiere finnes i flere kommuner rundt om i landet. Men ifølge en oversikt på Wikipedia finner vi de største private eiendommene i Trøndelag.

Meråker kommune ligger som en av de øverste på lista. Her eier en stiftelse over 90 prosent av kommunen. Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup og selskapet Astrup Fearnley A/S drifter den enorme eiendommen gjennom selskapet Meraker Brug.

Andre store private eiere på lista er Ulvig Kiær AS som eier store eiendommer i flere kommuner i Namdalen i Trøndelag. Plahtes Eiendommer eier 670 kvadratkilometer av naturområdene i Bindal i Nordland. I Larvik eier Treschow-Fritzøe AS 615 kvadratkilometer av kommunen.