NRK Meny
Normal

Internt regelverk stoppet transplantasjonen

Norsk lov fastslår at Louila Tuban får operasjon uavhengig av oppholdstillatelse eller ikke. Men et internt regelverk hos Rikshospitalet har stoppet en transplantasjon fram til nå.

Louila Tuban

Louila Tuban får transplantasjon av Rikshospitalet. Dermed går de utenfor sitt eget regelverk.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Pål-Dag Line

– Vi har interne retningslinjer for hva vi ønsker, og staten har sitt lovverk, sier Pål Dag Line ved Rikshospitalet.

Foto: Privat

– Man kan betrakte det på den måten, men hun har fått den behandlingen enhver pasient med en slik sykdom får, nemlig dialysebehandling, sier Pål Dag Line, avdelingsleder for avdeling for transplantasjonsmedisin Rikshospitalet.

Den 31 år gamle kvinnen fra Filippinene har alvorlig nyresvikt og vil ikke leve lenger enn et par uker uten dialysebehandlingen hun i dag får ved Sykehuset Levanger.

Tuban har kun midlertidig opphold i Norge, og ble derfor først nektet nyretransplantasjon. Men mandag snudde Rikshospitalet, og vil likevel gi henne en ny nyre.

– Når den dialysebehandling åpenbart ikke er tilstrekkelig lenger, er transplantasjon den eneste muligheten, og da må vi omprioritere og si at hun må få det.

Men norsk lov sier at Tuban har krav på en behandling, uansett status på oppholdstillatelsen.

Internt regelverk

Det er det interne regelverket på Rikshospitalet som har stoppet en transplantasjon før nå. Ifølge lovverket til Helse og Omsorgsdepartementet har alle pasienter rett på en behandling nå de er i livsfare.

– Vi har interne retningslinjer for hva vi ønsker, og staten har sitt lovverk. Vi må selvfølgelig følge norsk lov, men vi ønsker en bedre dialog med utlendingsmyndighetene på hvordan deres forståelse av regelverket fungerer, sier Line.

Frank Haugskott og Louila Tuban

Samboer Frank Haugskott er svært glad for at Louila nå får den livsviktige operasjonen ved Rikshospitalet.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Selv om de vil forholde seg til norsk lov, føler de fortsatt at de trenger en bedre dialog med myndighetene for å gjøre slike operasjoner.

– Det gir svært lite mening med midlertidig opphold for en person som skal få en transplantasjon. Ventetiden er usikker og kan gå langt ut over oppholdstiden som utlendingsmyndighetene gir. Det er også en livsløpsbehandling som avhenger av oppfølging og dyre medikamenter livet ut dersom resultatet skal bli bra.

Frykten er å sende pasienten til et land der hun ikke får den oppfølgingen hun trenger.

– Vi mener det er uhensiktsmessig å sette noen på en liste for å så ha en plan å sende de til et land der de ikke får oppfølging, sier Line.

Vil ha bedre garantier

Line skulle ønske myndighetene kunne høre mer på sykehusene sine råd.

– Det hadde vært det beste. I hvert fall burde det vært sånn at det lå en garanti for at oppholdstillatelsen ble vurdert etter det medisinske argumentet. Det ville vært mye bedre, sett fra vår side.

Nå får altså Louila Tuban en transplantasjon, og Rikshospitalet «bryter» sitt eget regelverk. Hun vil også bli prioritert, sier Line.

– Det er nærliggende å prioritere henne som hastende blant dem som passer til de nyrene som til enhver tid er tilgjengelig. Vi operer med en slags hastgaranti, men de må likevel vente på et organ som passer til kroppen.

Saken fikk fortgang etter at NRK først omtalte den i går. Rikshospitalet skulle gjerne fått vite mer om hennes situasjon tidligere.

– Vi skulle ønsket å ha kommet til en konklusjon før dette. Det hadde vært bedre for henne, sier Pål Dag Line.

En 31 år gammel kvinne fra Filippinene ble nektet en livsnødvendig nyretransplantasjon fordi hun kun har hatt midlertidig oppholdstillatelse. Nå har Rikshospitalet snudd i saken og gjør en unntak fra reglene.