NRK Meny
Normal

– Intense dager for allergikere

For de fleste er det varme sommerværet etterlengta, men sola sørger også for kraftig pollenspredning.

Bjørkepollen

Omtrent 20 prosent av befolkninga i landet sliter med en eller annen form for allergi.

Foto: Berit Roald / Colourbox/Scanpix

Hallvard Ramfjord

Pollenanalytiker, Hallvard Ramfjord.

Foto: NAAF
Bjørkepollen

Bjørkepollen-sesongen er i gang i Norge.

Foto: ScanStock

I store deler av Norge har sommeren kommet brått i løpet av få dager. Varmebølgen i Midt- og Sør-Norge kommer i sluttfasen av blomstringen til bjørka, noe som betyr en intens pollenperiode.

– Akkurat nå er det mest pollen i Trøndelag. Det er i kystområdene og i høyereliggende strøk at spredningen er aller verst. Tirsdag, onsdag og torsdag denne uka vil være intense dager for allergikere, mens det roer seg mot helga, sier pollenanalytiker Hallvard Ramfjord til NRK.no.

– Kan bli alvorlig syke

pollenvarslingen er det meldt om moderat spredning av bjørkepollen og salix i sentrale fjellstrøk i Sør-Norge, i Oslo-området og på Østlandet, mens det i Trøndelag meldes om kraftig spredning av bjørkepollen.

– Kraftig spredning betyr at for dem som er verst utsatt med tanke på allergi, vil de neste par dagene bli tøffe. Dersom de ikke holder seg inne eller tar allergimedisin, kan de bli alvorlig syke, sier Ramfjord.

Ifølge analytikeren vil bjørkepollensesongen være over i Sør- og Midt-Norge i løpet av et par dager, mens den nord i landet så vidt er i gang.

Gresspollensesongen starter i begynnelsen av juni, men den er ikke like ille for de med allergi, ifølge Ramfjord.

Sør i landet vil den starte om ei ukes tid, mens den har en senere start jo lenger nord i landet man kommer.

Mange har allergi

På landsbasis er omtrent 20 prosent av befolkningen plaget med en eller annen form for allergi. Men ifølge Ramfjord finnes det nok langt flere som er allergiske uten at de selv er klar over det.

– Dette er en genetisk sykdom, noe som vil si at den lett føres videre fra foreldre til barn. Dersom en av foreldrene dine er allergiske, så har du selv en 30 prosent sjanse for å arve det. Dersom begge foreldrene er allergikere, så er sjansen for at barnet blir allergisk hele 70 prosent, sier han.

Ikke alle trenger å være klar over at de kan ha en eller annen form for allergi, men det finnes tegn på sykdommen som kan være nyttige å huske.

– Det som er veldig vanlig er kløe i og rundt slimhinnene, spesielt rundt øyne og nese, sier Ramfjord, som anbefaler folk med symptomene å oppsøke fastlegen for å få en sjekk.

Video fra Trøndelag

Den aller første av mange svært store transporter i forbindelse med vindkraftutbygginga på Fosen skjer i dag.
Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.