Hopp til innhold

Innsatt anmelder Trondheim fengsel

En innsatt har anmeldt Trondheim fengsel for voldsbruk og for å ha fjernet videobevis.

Trondheim fengsel

En innsatt har anmeldt Trondheim fengsel for voldsbruk og for å ha fjernet videobevis av volden. Den innsatte mener han ble dyttet av en fengselsbetjent og fikk skader på tennene.

Foto: Marit Langseth / NRK

Egil Gabrielsen

Egil Gabrielsen i politiet ønsker ikke å kommentere voldshendelsen, men beklager at overvåkningsfilmen ble slettet for tidlig.

Foto: Roger Myren / NRK

Den innsatte mener han ble dyttet av en fengselsbetjent og fikk skader på tennene.

Opptaket av dette ble slettet etter to dager, selv om den innsatte ba om at det måtte bevares.

– Det beror på en svikt i rutinene i fengselet. Det er riktig at opptaket skal oppbevares i sju dager. Før jeg kan si noe mer om hva vi kan gjøre og ikke gjøre, venter vi på en tilbakemelding fra datatilsynet, sier fengselsleder Egil Gabrielsen.

Han vil ikke kommentere voldshendelsen siden den er anmeldt.

– Traumatisk

Marit Lomundal Sæther står utenfor Tinghuset

Den innsattes advokat, Marit Lomundal Sæther.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Det var i september i 2016 hendelsen skjedde.

– Min klient opplevde at han ble dyttet inn på cellen av en fengselsbetjent. Han falt på gulvet og ble skadet. Han fikk et kutt i pannen og mistet en bit av en tann. Han har også mistet flere tenner som følge av hendelsen, sier Marit Lomundal Sæther, som har vært den innsattes advokat siden mars 2017.

– Det har vært en traumatisk opplevelse for han, der han ønsket å anmelde forholdet kort tid etterpå.

Skulle få hjelp til å anmelde

Ifølge Sæther skulle en av fengselsbetjentene hjelpe den innsatte å anmelde saken. Men det ble aldri gjort.

– Jeg har kun fått et dokument fra Trondheim fengsel der det bekreftes at han har fått hjelp til å ta bilder av skadene og sendt inn en anmeldelse. Men det står også at verken anmeldelsen eller bildene har kommet fram til kriminalvakta, og det er ingen forklaring på hvorfor det ikke har skjedd.

Saken er nå anmeldt.

– Nå opprettes det en sak for å finne ut hva som har skjedd. Det er det beste for alle parter.

Fengselsvakten som skal ha vært voldelig, har selv forklart at den innsatte oppført seg truende.

– Han opplever ikke at han har truet noen i den situasjonen. Det er en påstand som politiet må etterforske som en provokasjon i forbindelse med at fengselsbetjenten etterpå fører min klient inn på cellen, sier Sæther.

Datatilsynet etterforsker saken

Opptaket av den påståtte hendelsen ble slettet av politiet bare to dager etter at det har skjedd. Men i slike tilfeller, kan man oppbevare opptakene lenger. Datatilsynet vil ikke si konkludere med at politiet har gjort noe feil.

– Saken er under behandling, så jeg vil ikke konkludere noe på det, sier juridisk seniorrådgiver i Datatilsynet, Ylva Marrable.

Likevel mener hun fengselet har for dårlige rutiner når det gjelder oppbevaring av opptatt fra overvåkingskamera.

– Man skal ha klare rutiner på forhånd så man vet i hvilke tilfeller opptak bør oppbevares lenger eller ikke. På generelt grunnlag kan det tyde på at de ikke hadde gode nok rutiner, sier Marrable.