Trondheim hjelper Chile

Innsamlingsaksjonen til jordskjelvofre i Chile engasjerte trondhjemmerne.

Klesinnsamling for Chile

Det kom inn store mengder med klær, sko, telt og andre ting som vil komme godt med.

Foto: Aleksander Ødegård / NRK

De var en gjeng med trondhjemmere som har sterke bånd til det jordskjelvrammede Chile som lørdag tok imot klær og andre ting som kan komme til nytte i kriseområdene.

De startet i Kultursenteret Isak, og dit kom folk med klær, sko, tepper, soveposer, bleier, presenninger, telt og mye mye mer. Snart ble det fullt, og de fikk hjelp av Røde Kors og SOS rasisme til å frakte ferdigpakkede kartonger videre til midlertidig lagring.

Innsamlingsaksjon for Chile.

En butikk-kjede kom med nesten 100 nye combi barnevogner.

Foto: Aleksander Ødegård / NRK

Pent brukte og helt nye klær

Det var mest privatpersoner som ga, men det var også butikker som kom med fjorårsprodukter. Det kom blant annet nærmere 100 barnetriller fra en butikkjede. Og det var folk i alle aldere, men mest familier.

– De kom med barna sine, det var rørende, og det var helt utrolig mange som møtte opp sier Mauricio Montanares, en chilener som har hatt Norge som sitt andre hjemland i 17 år.

Han har mor, bestemor og mange slektninger bosatt like ved senteret for jordskjelvet. Kommunikasjonen med Chile har vært dårlig siden katastrofen, så det tok nesten en uke før Montanares fikk bekreftet at ingen av hans nærmeste hadde omkommet.

Mauricio Montanares, en av initiativtakerne til innsamlingsaksjonen

Mauricio Montanares, en av initiativtakerne til innsamlingsaksjonen.

Foto: Aleksander Ødegård / NRK

– Men mange har mistet mye, og flere har fått hjemmene sine ødelagt, sier han.

Snart vinter i Chile


Søndag er Montanares forsatt travelt opptatt med å pakke klær etter innsamlingsaksjonen. Alt som ble samlet inn skal opp i en stor container som skal transporteres videre til Oslo med det første. Derfra går det videre med båt, og Montanares håper det kommer fram før vinteren blir plagsom i Chile.

– Der er ikke så kaldt som en norsk vinter, men der er ekstremt fuktig hele tiden, og det blåser mye så et par kuldegrader der gjør det ekstremt kaldt, sier han.

21.000 kroner i kontanter

Initiativtakerne til innsamlingsaksjonen fikk også tillatelse til å samle inn penger, og i løpet av noen timer i Trondheim sentrum lørdag ettermiddag kom det inn 21.000 kroner. De pengene blir sendt direkte til en organisasjon i Chile. Hvor mye de har samlet inn for totalt har initiativtakerne ingen peiling på, men de er overveldet over responsern fra folk i Trondheim.

Innsamlingsaksjon for Chile

Innsamlingsaksjonen fikk hjelp av Røde Kors og SOS rasisme til mellomlagring.

Foto: Aleksander Ødegård / NRK