NRK Meny
Normal

– Hørte ikke hva du sa på grunn av kløfta di

Flere kvinnelige politikere i Trondheim bekrefter overfor NRK at de har mottatt seksuelle kommentarer både i og utenfor bystyresalen av minst to mannlige politikere. Nå frykter de at andre kvinner ikke tør å ta ordet i bystyresalen.

Bystyret behandlet kraftfond-saken

Flere kvinner opplever å bli seksuelt trakassert av mannlige politikere i Trondheim bystyre. Bildet er tatt i en tidligere anledning.

Foto: Karoline Paulsen Årrestad / NRK

Senterpartiets komitéleder i oppvekstkomieen i Trondheim Marte Løvik.

Marte Løvik fra Senterpartiet har fått slibrige tekstmeldinger.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Nylig ble det kjent at trondheimspolitiker Marte Løvik (Sp) har fått kommentarer om brystene sine etter at hun sto på talerstolen i bystyremøtet onsdag. Løvik sier til Adresseavisen at en politikerkollega sa «For noen meloner du har!» etter et bystyremøte.

Nå forteller flere kvinnelige politikere til NRK at de har blitt seksuelt trakassert eller fått slibrige kommentarer fra mannlige kolleger. En av kvinnene sier at hun ikke turte å gå på talerstolen på grunn av presset.

– Jeg synes det var bedre å holde meg hjemme enn å tale partiet mitt sin sak fordi jeg var redd for å få kommentarer fra enkelte menn i salen, sier hun.

Opptatt av kløfta

NRK vet om flere slike episoder. Noen skal ha fått tekstmeldinger som sier at «jeg fikk ikke med meg hva du sa i innlegget ditt, fordi jeg var så opptatt av kløfta di». En annen kvinne sier hun fikk beskjed av en annen mann at «det finnes mye fint å se på her, men er det egentlig noen som hører på hva dere sier?»

(Meldingene er noe omformulert slik at mottakeren ikke skal kunne identifiseres).

En av kvinnene husker spesielt godt en episode for en stund siden.

– Jeg fikk en krenkende tekstmelding bare sekunder etter at jeg gikk av talerstolen der det sto «du var jævlig sexy på talestolen!».

Ubehagelig

NRK har grunn til å tro at avsenderen av tekstmeldingen var den samme som for bare kort tid siden kom med en slibrig kommentar til en annen kvinnelige politiker.

– Jeg følte meg skikkelig krenket, og opplevde det som virkelig ubehagelig. Jeg har i ettertid fått unnskyldning fra vedkommende. Jeg fatter ikke hvordan det går an å oppføre seg slik, sier hun.

Samtlige av de anonyme kildene har fortalt at de ikke ønsker å fronte saken fordi de frykter for konsekvensene fra både sitt eget parti og fra andre i bransjen.

– Jeg vil ikke stå frem fordi jeg er redd for at det kan brukes mot meg på et senere tidspunkt. Jeg vil heller bli husket for politikken jeg førte enn hva jeg hadde på meg.

Flere anonyme kilder sier til NRK at det begynner å ligne en ukultur med sjåvinistiske og krenkende adferd. I verste fall kan det føre til at kvinner ikke tør å bruke stemmen sin, slik de ble valgt inn i bystyret for å gjøre.

– Det blir veldig dumt hvis det er slik at det finnes enkelte som ikke tør å ytre seg i redsel for å få slibrige kommentarer. Det er jo direkte problematisk for demokratiet vårt, sier Marte Løvik til NRK.no.

NRK har vært i kontakt med den ene av dem som beskyldes. Vedkommende nekter å ha gjort det ha gjort noe galt.

Kaller inn til hastemøte

NRK vet at ordfører Rita Ottervik har innkalt flere kvinner til et møte torsdag for å snakke om omfanget.

Mandag vil ordføreren kalle inn til et allmøte for gruppelederne for å diskutere saken videre. Ottervik sier hun aldri har opplevd lignende, men hun karakteriserer tonen i tekstmeldingene og innholdet i kommentarene som totalt uakseptabel.

– Jeg tenker at vi må se nærmere på disse episodene som er omtalt i media. Vi må finne ut hva det er snakk om. Vi må få nærmere kunnskap om dette er enkelttilfeller eller om det er snakk om en kultur, sier Ottervik til NRK.

Også menn blir krenket

Geir Waage

Kommunalråd Geir Waage fra Arbeiderpartiet.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Arbeiderpartiets gruppeleder Geir Waage bekrefter at dette også blir tema når partiets bystyrerepresentanter møtes til gruppemøte om mindre enn to uker.

– Jeg forventer at ingen i Arbeiderpartiet oppfører seg slik, men det er viktig med bevissthet rundt dette.

Waage forteller selv om en ubehagelig episode i bystyresammenheng.

– Jeg har selv opplevd uønsket seksuell tilnærming, og det er viktig vi bevisstgjør dette for begge kjønn.

Flere kilder NRK har vært i kontakt med bekrefter at de seksuelle tilnærmingene går begge veier. Flere unge mannlige bystyrerepresentanter har opplevd at kvinnelige representanter har gjort tilnærminger og at dette går på tvers av partigrensene.

Geir Waage sier han vil vite om eventuelle episoder der Ap-politikere har vært involvert. Han lover konfidensiell behandling til de som har noe å fortelle.

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.