Ingri (26) var midt i opptøyene i Paris: – Som en krigssone

Minst 94 personer ble skadd i lørdagens brutale sammenstøt mellom politi og demonstranter i Paris. Midt blant opptøyene befant norske Ingri Bergo (26) seg.

Ingri Bergo befant seg midt i opptøyene i Paris

FØR STORMEN: –​​​​​​​ Det første vi merker er at det er ekkelt stille. Man kjente på stemningen at det kom til å skje ting, sier Ingri Bergo (t.h.), som befant seg midt i opptøyene i Paris på lørdag.

Foto: Stan Vignon

Lørdag protesterte flere tusen personer mot økte drivstoffavgifter og skatter. Demonstrasjonene i Frankrikes hovedstad eskalerte til steinkasting, ildpåsetting, tåregass og vannkanoner. Den største ansamlingen av demonstranter befant seg ved Triumfbuen i gaten Champs-Élysées, hvor politiet hadde møtt opp med store mannskaper. Der var også norske Ingri Bergo fra Nesodden.

Det virket som en krigssone. Det brant biler rundt oss. Det var mange som ble skadet, jeg ble innmari redd.

Bergo jobber som journalist i Paris, og hadde oppsøkt Champs-Élysées for å se på demonstrasjonen. Da opptøyene eskalerte, fryktet hun å bli skadet i sammenstøtene, og at politiet skulle forveksle henne med en voldelig demonstrant.

Det var uoversiktelig og utrolig mye folk. Jeg var livredd for å løpe opp til politiet. Det er første gang i mitt liv jeg har følt noe sånt, det var en veldig rar følelse.

Bergo forteller at hun til slutt kom seg uskadd ut av området

Hanna måtte evakuere

Hanna Øfsti (23) fra Trondheim bor og studerer i Paris. Hun oppsøkte ikke demonstrasjonen, men fikk likevel oppleve den på kloss hold.

Hanna Øfsti

I PARIS: Hanna Øfsti

Foto: Privat

– Jeg var inne i en butikk, da vi plutselig måtte evakuere. Det var kaos utenfor, og det ble brukt tåregass. Det var helt grått på grunn av røyk, og politiet hadde stengt gaten til venstre. Da vi gikk til høyre fant vi ut at politiet hadde stengt gaten der også.

Selv om hun ikke bor sentralt og holder seg unna opptøyene, forteller Øfsti at det er vanskelig å ikke bli berørt av demonstrasjonene.

– De største metrostasjonene er stengte, og politiet blokkerer veiene. Det er generelt mye kaos i byen. Det ser ut som politiet her skal i krig. De er tungt bevæpnet, de har hjelmer og skjold. Du møter aldri på én politimann, de står på rekke og rad.

Hanna Øfsti kom tett på opptøyene i Paris. Video: Hanna Øfsti

Skole ber studenter om å holde seg inne

Pia Juuhl (22) fra Bergen rakk å bo knappe to måneder i Paris før opptøyene startet. Den første lørdagen med protester befant hun seg i sentrum, og måtte skynde seg hjem da demonstrasjonene eskalerte.

Skolen har advart oss mot å gå ut på lørdager. Vi må bare sitte inne og vente hele kvelden.

Til tross for at hun bor sentralt, har Pia klart å unngå demonstrasjonene så langt. Men noen av medstudentene hennes er ikke like heldige.

Pia Juuhl

I PARIS: Pia Juuhl

Foto: Privat

En venninne som bor sentralt har opplevd branner rett utenfor inngangsdøren, så hun måtte evakuere. Hun er veldig redd.

Brukte jernrør

Ingri Bergo intervjuet flere demonstranter som var fortvilte da protestene tok en voldelig vending. Det som skulle bli en fredelig protestaksjon, er blitt overtatt av demonstranter som kun ønsker å lage bråk, såkalte casseurs (ramp/bølle, journ.anm.), forteller Bergo. På vei hjem fra Champs-Élysées kom hun over en gruppe slike demonstranter.

Det var en mobb som kom oppover med jernrør. De dengte løs på vinduer, bankautomater og så videre. Det er ren hærverk, de ødelegger alt de kommer over.

Bergo forteller at hun ikke følte seg trygg, og at hun ikke turte å intervjue gruppen. Det er varslet flere protestaksjoner, og Bergo tror opptøyene vil fortsette.

Det var en spesiell dag, og det vil mest sannsynlig gjenta seg neste helg.