Hopp til innhold

Ingen strafferabatt for drapsmann

Aspergers syndrom ga ikke redusert straff for 19-åringen som er dømt for å ha drept 15-årige Oda Moe i Skaun i fjor høst.

Klubbhuset ved travbanen i Børsa

Her på travbanen i Børsa, ble drapet begått

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Det var enighet i Frostating lagmannsrett om at straffeutmålinga fra Sør-Trøndelag tingrett er riktig.

Dermed blir dommen fra 11. januar om 16 års fengsel for overlagt drap stående.

Tingretten la til grunn at det forelå særdeles skjærpende omstendigheter rundt drapet, som er karakterisert som en ren henrettelse.

Ville ha lavere straff

Forsvareren til 19-åringen mener dommen er for streng.

– Retten må ta mer hensyn til diagnosen Aspergers syndrom, alder og tiltaltes uforbeholdne tilståelse, sa forsvarer Torfinn Svanem.

Det var grunnlaget for ankesaken som nå er behandlet av Frostating lagmannsrett.

19-åringen tar betenkningstid for å vurdere om han vil anke videre til Høyesterett.

Planlagt drap

Aktor, Bjørn Kristian Soknes, mente de hadde tatt hensyn til tilståelsen og at 19-åringen der forklarte at han hadde planlagt drapet. Aktor støttet seg også til to sakkyndige som mente at Aspergers syndrom ikke kunne forklare ugjerningen.

Tiltalte har i retten fortalt at han var nedstemt og deprimert i fjor vår, lei av livet og lei av skolen og at han hadde selvmordstanker.

Tankene om drap kom et par uker før det skjedde, da var han i militæret på Setermoen. Der ble det funnet en lapp i skapet hans med teksten: Lørdag dreper jeg.

– Tankene kom som drømmer, sa tiltalte i retten.

Oda ble offeret

Tiltalte fikk tanker om å drepe Oda Moe etter et kaffeselskap i familien og han la planene da han kjørte bil alene. Tre kvarter etterpå var drapet begått, forklarte han.

Drapet skjedde på travbanen i Børsa.

Dit hadde han fått med seg Oda Moe etter å han invitert henne med på luftgeværskyting og en tur på kino. Han tenkte ikke på å endre drapsplanene underveis, eller på konsekvensene for Oda og hennes familie.

Motivet utover det å drepe noen, er fortsatt uklart.