Ingen HPV-vaksinerte har fått livmorhalskreft

Ingen av de mer enn 130.000 kvinnene som har fått HPV-vaksinen, har utviklet livmorhalskreft, viser tall fra Kreftregisteret.

HPV-vaksine

Gjennom barnevaksinasjonsprogrammet har jenter på 7. trinn fått tilbud om vaksinen siden 2009.

Foto: JOE RAEDLE / NTB Scanpix

– Dette er gledelig, men vi må fortsatt vente noen år før de virkelig store kullene med vaksinerte ungdommer kommer opp i den typiske alderen for livmorhalskreft, sier direktør i Kreftregisteret , Giske Ursin.

Kreftregisteret har gjort en gjennomgang av alle personer i Norge som har fått vaksinen etter at den ble godkjent i Norge i 2006.

Gjennom barnevaksinasjonsprogrammet har jenter på 7. trinn fått tilbud om vaksinen siden 2009.

– Vår gjennomgang viser at ingen av de vaksinerte så langt har utviklet livmorhalskreft, sier Ursin.

Livmorhalskreft er en kreftform som typisk utvikler seg over mange år, men som vanligvis opptrer iblant forholdsvis unge kvinner, fra 25 år og oppover.

Derfor er det fortsatt for tidlig å si noe bastant om hvor effektiv vaksinen egentlig er, men Ursin sier at andelen unge kvinner med unormale celleprøver har stupt for den vaksinerte gruppen.

Video fra Trøndelag

Cirka 300 møtte opp på Torget i Stjørdal for å demonstrere mot planene om nedleggelse av Skjelstadmark, Flora og Forradal skoler.
Black Friday var god gjødsel for kjøpelysten. Hyllene på post i butikk er fylt til randen. Dessuten kommer julegavene snart for fullt. Folk må hente - nå, er ropet fra butikkene.
Marihøna barnehage har trolig arrangert jul på låven for siste gang. Kampflystøy og konflikt om erstatning preger Ørland i adventstida.