Ingen gamle bygårder er brannsikre

Brannvesenet har sjekket 40 gamle bygårder i Trondheim. Samtlige har for dårlig brannsikkerhet.

Dyrt å brannsikre bygårder

Gamle bygårder fra 1890 til 1930 er ikke brannsikre etter dagens krav.

Foto: Karoline Årrestad / NRK

I høst har brannvesenet i Trondheim sjekket brannsikkerheten i gamle bygårder fra 1890 til 1930. De har funnet feil på samtlige bygninger.

– Den vanligste svakheten er dårlige rømningsveier. Mange av disse bygningene har bare ett trapperom, og svake dører, forteller Anna-Karin Hermansen i Trøndelag brann- og redningstjeneste til NRK.no.

Første store kartlegging

Det er første gang brannvesenet gjennomfører en så stor oppfølging av gamle bygårder i Trondheim. Så langt i høst har de gjort tilsyn ved 40 gamle bygårder, og i løpet av desember skal de sjekke 30 til.

– De hadde en helt annen byggeskikk i 1890 enn det vi har i dag. I dag er vi opptatt av å dele inn bygningene i brannceller som hindrer at brannen sprer seg til rømningsveiene. Vi har også sett verdien av å få tidlig varsel om brann, ved at det installeres brannalarmanlegg, sier Hermansen.

Huseiere har ansvaret

Det er huseiernes eget ansvar å sørge for at bygningene er brannsikre.

– Vi informerer om svakheter og motiverer dem til å utbedre feilene, men hvis de ikke gjør noe blir vi nødt til å gi et pålegg. Heldigvis ser vi at mange huseiere tar oppgaven alvorlig.

De siste årene har det vært flere store branner i bygårder i Oslo, Bergen og Trondheim. I vinter satte Oslo brann- og redningsetat i gang med et omfattende tilsyn av bygårder. Der var også resultatet nedslående.

– Det er viktig at vi prioriterer brannsikkerhet i gamle bygårder nå, og gjør huseiere og beboere oppmerksomme på situasjonen.

Farlige trehus

Brannvesenet har også en oppfølging av den gamle trehusbebyggelsen i byen.

Brann i bygård, Levanger

Her fra en brann i en bygård i Levanger

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Her er vi mest bekymret for brannspredning mellom bygningene. Det er mange svake brannskillekonstruksjoner og stor fare for at brannene kan spre seg til nabohusene, sier Hermansen.

Mest branner i desember

Desember er en svært utsatt måned når det gjelder branner over hele landet.

– Det kan nok ha noe med at vi er nok litt mer stresset rett før jul enn til vanlig, og vi bruker mer åpen ild i adventstiden, sier Hermansen.

Brannvesenet oppfordrer folk til å være flinke til å følge med og forebygge brann.

– Det er viktig å sjekke røykvarslere jevnlig, være forsiktig med åpen ild og ikke gå fra elektrisk utstyr når du forlater hjemmet.

Video fra Trøndelag

Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .
En kulokk av Grieg stod på programmet da musikere fra Luftforsvarets musikkorps opptrådte for et helt nytt publikum på Skatval i dag.