Hopp til innhold

Ingen gamle bygårder er brannsikre

Brannvesenet har sjekket 40 gamle bygårder i Trondheim. Samtlige har for dårlig brannsikkerhet.

Dyrt å brannsikre bygårder

Gamle bygårder fra 1890 til 1930 er ikke brannsikre etter dagens krav.

Foto: Karoline Årrestad / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I høst har brannvesenet i Trondheim sjekket brannsikkerheten i gamle bygårder fra 1890 til 1930. De har funnet feil på samtlige bygninger.

– Den vanligste svakheten er dårlige rømningsveier. Mange av disse bygningene har bare ett trapperom, og svake dører, forteller Anna-Karin Hermansen i Trøndelag brann- og redningstjeneste til NRK.no.

Første store kartlegging

Det er første gang brannvesenet gjennomfører en så stor oppfølging av gamle bygårder i Trondheim. Så langt i høst har de gjort tilsyn ved 40 gamle bygårder, og i løpet av desember skal de sjekke 30 til.

– De hadde en helt annen byggeskikk i 1890 enn det vi har i dag. I dag er vi opptatt av å dele inn bygningene i brannceller som hindrer at brannen sprer seg til rømningsveiene. Vi har også sett verdien av å få tidlig varsel om brann, ved at det installeres brannalarmanlegg, sier Hermansen.

Huseiere har ansvaret

Det er huseiernes eget ansvar å sørge for at bygningene er brannsikre.

– Vi informerer om svakheter og motiverer dem til å utbedre feilene, men hvis de ikke gjør noe blir vi nødt til å gi et pålegg. Heldigvis ser vi at mange huseiere tar oppgaven alvorlig.

De siste årene har det vært flere store branner i bygårder i Oslo, Bergen og Trondheim. I vinter satte Oslo brann- og redningsetat i gang med et omfattende tilsyn av bygårder. Der var også resultatet nedslående.

– Det er viktig at vi prioriterer brannsikkerhet i gamle bygårder nå, og gjør huseiere og beboere oppmerksomme på situasjonen.

Farlige trehus

Brannvesenet har også en oppfølging av den gamle trehusbebyggelsen i byen.

Brann i bygård, Levanger

Her fra en brann i en bygård i Levanger

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Her er vi mest bekymret for brannspredning mellom bygningene. Det er mange svake brannskillekonstruksjoner og stor fare for at brannene kan spre seg til nabohusene, sier Hermansen.

Mest branner i desember

Desember er en svært utsatt måned når det gjelder branner over hele landet.

– Det kan nok ha noe med at vi er nok litt mer stresset rett før jul enn til vanlig, og vi bruker mer åpen ild i adventstiden, sier Hermansen.

Brannvesenet oppfordrer folk til å være flinke til å følge med og forebygge brann.

– Det er viktig å sjekke røykvarslere jevnlig, være forsiktig med åpen ild og ikke gå fra elektrisk utstyr når du forlater hjemmet.