NRK Meny

Ingen gamle bygårder er brannsikre

Brannvesenet har sjekket 40 gamle bygårder i Trondheim. Samtlige har for dårlig brannsikkerhet.

Dyrt å brannsikre bygårder

Gamle bygårder fra 1890 til 1930 er ikke brannsikre etter dagens krav.

Foto: Karoline Årrestad / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I høst har brannvesenet i Trondheim sjekket brannsikkerheten i gamle bygårder fra 1890 til 1930. De har funnet feil på samtlige bygninger.

– Den vanligste svakheten er dårlige rømningsveier. Mange av disse bygningene har bare ett trapperom, og svake dører, forteller Anna-Karin Hermansen i Trøndelag brann- og redningstjeneste til NRK.no.

Første store kartlegging

Det er første gang brannvesenet gjennomfører en så stor oppfølging av gamle bygårder i Trondheim. Så langt i høst har de gjort tilsyn ved 40 gamle bygårder, og i løpet av desember skal de sjekke 30 til.

– De hadde en helt annen byggeskikk i 1890 enn det vi har i dag. I dag er vi opptatt av å dele inn bygningene i brannceller som hindrer at brannen sprer seg til rømningsveiene. Vi har også sett verdien av å få tidlig varsel om brann, ved at det installeres brannalarmanlegg, sier Hermansen.

Huseiere har ansvaret

Det er huseiernes eget ansvar å sørge for at bygningene er brannsikre.

– Vi informerer om svakheter og motiverer dem til å utbedre feilene, men hvis de ikke gjør noe blir vi nødt til å gi et pålegg. Heldigvis ser vi at mange huseiere tar oppgaven alvorlig.

De siste årene har det vært flere store branner i bygårder i Oslo, Bergen og Trondheim. I vinter satte Oslo brann- og redningsetat i gang med et omfattende tilsyn av bygårder. Der var også resultatet nedslående.

– Det er viktig at vi prioriterer brannsikkerhet i gamle bygårder nå, og gjør huseiere og beboere oppmerksomme på situasjonen.

Farlige trehus

Brannvesenet har også en oppfølging av den gamle trehusbebyggelsen i byen.

Brann i bygård, Levanger

Her fra en brann i en bygård i Levanger

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Her er vi mest bekymret for brannspredning mellom bygningene. Det er mange svake brannskillekonstruksjoner og stor fare for at brannene kan spre seg til nabohusene, sier Hermansen.

Mest branner i desember

Desember er en svært utsatt måned når det gjelder branner over hele landet.

– Det kan nok ha noe med at vi er nok litt mer stresset rett før jul enn til vanlig, og vi bruker mer åpen ild i adventstiden, sier Hermansen.

Brannvesenet oppfordrer folk til å være flinke til å følge med og forebygge brann.

– Det er viktig å sjekke røykvarslere jevnlig, være forsiktig med åpen ild og ikke gå fra elektrisk utstyr når du forlater hjemmet.

Video fra Trøndelag

De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?
Kronprinsen meldte seg som frivillig i Starmus-show på Torvet i Trondheim.
Interessen for å være med på dugnad i fjellet har eksplodert. Turistforeningen har venteliste på nesten alle dugnader.