Ingelin (14) tok historisk bilde

Aldri tidligere er det sett et villsvin så langt nord i Norge

Ingelin

SJOKKA: Ingelin Haugskott ble litt sjokka da hun så villsvinet. Men hun rakk å ta bilde av det sjeldne dyret før det stakk til skogs.

Foto: Vegard Woll / NRK

– Dette var skikkelig spennende.

Det var et sjeldent syn 14 år gamle Ingelin Haugskott ble vitne til i Helgådalen i Verdal sist tirsdag. Gjennom stueruta fikk hun og foreldrene plutselig se et dyr de ikke gjenkjente med det samme.

Familien hivde seg i bilen og kjørte rundt og over på andre siden av elva. Der fikk de plutselig se det som var et villsvin stående i en skråning ved vegen. Ingelin dro opp mobilen og fikk foreviga den ville grisen.

– Jeg har aldri sett villsvin før og ble litt sjokka da jeg så det, sier Ingelin til NRK.

Villsvin

GJENNOM BILRUTA: Ingelin Haugskott tok bilde av villsvinet ingen har sett så langt nord i Norge tidligere.

Foto: Ingelin Haugskott

Uønska i Norge

At det er et sjeldent syn kan miljødirektoratet bekrefte. Villsvinene har de siste årene trukket nordover i landet. Men dette er ny rekord.

– Hvis dette ikke er et dyr som stammer fra oppdrett, så er det så vidt jeg vet det nordligste vi vet om ja, sier seniorrådgiver Erik Lund i miljødirektoratet.

Men arten er uønska og står på fremmedartslista. En av årsakene til at myndighetene ikke vil ha dem her er at villsvin kan spre sykdommer og parasitter. De ødelegger også for landbruket.

– Villsvin har et stort skadepotensiale på jordbruket. I Sverige regner de med skadene beløper seg til et sted mellom en og 2 milliarder i året. Selv om de har mange flere dyr der er ikke dette noe man ønsker på norsk side, sier Lund.

Det var avisa Innherred som omtalte saken først.

Terje Aksnes

FØRSTE GANG: Det er første gang jaktleder Terje Aksnes jakter på villsvin. Men han har god tro på at de skal klare å felle det.

Foto: Vegard Woll / NRK

Nytt dyr for jegerne

Villsvinet i Verdal lever da også farlig. Fredag morgen samla 14 jegere seg i skytterhuset i Helgådalen for å planlegge dagens jakt på dyret.

– Dette er et nytt dyr for de fleste av oss og vi er ikke noe godt kjent med det. Heldigvis har vi med noen med erfaring fra villsvinjakt fra utlandet. Nå handler det først om å finne sporet av dyret, så kan vi starte jakta, sier Terje Aksnes.

Han er leder for jaktlaget som nå prøver å felle et dyr ingen i jaktlaget noen gang har sett i Verdal tidligere. Det skal en gang ha vært villsvin her, men da må man svært mange år tilbake i tid.

– Ifølge sagnet skal det ha vært villsvin her på slutten av 1700-tallet. Men den gangen ble de utrydda, sier Aksnes.

Jegere

VILLSVINJAKT: Arne Olav Vollan (t.v.) og Frode Kjønstad var fredag med å jakta på villsvinet i Verdal.

Foto: Vegard Woll / NRK

Fra Sverige

Villsvinet som nå er tilbake i Verdal tror jegerne kommer fra Sverige. Men helt sikre er de ikke.

14 år gamle Ingelin synes det var en spesiell opplevelse å få se dyret og har ikke noe imot villsvin. Hun mener likevel det er greit at det nå er starta jakt på grisen.

– Jeg vil helst ikke ha det i skogen her i Helgådalen, så det er greit at jegerne prøver å finne det nå, sier Ingelin Haugskott.