Hopp til innhold

Industrien frykter høye strømpriser

En ny vinter med skyhøye kraftpriser kan få alvorlige følger for flere bedrifter i Trøndelag.

Smelteverket Washington Mills Orkanger

Smelteverket på Orkanger bruker mye kraft. Og produksjonen kan bli stoppet i vinter hvis kraftprisene blir høye.

Foto: NRK

– Allerede i vinter kan vi være i den situasjonen at vi må stenge ned produksjon hvis vi får kraftpriser som vi hadde forrige vinter, sier Ole Johan Svorkdal, daglig leder ved Washington Mills.

Ole Johan Svorkdal

Ole Johan Svorkdal.

Foto: NRK

Smelteverket er Orkangers største arbeidsplass og en av flere bedrifter som kan bli rammet av høye priser på kraft i vinter.

Godtar ikke høyere pris

Fredag var en rekke industriledere samlet til kraftkonferanse på Orkanger i Sør-Trøndelag.

De godtar ikke høyere strømpris enn resten av landet. Og for å oppnå det, må nettkapasiteten bli bedre.

– Vi tror at så fort vi har fått den nye kraftledningen Ørskog – Fardal på plass så vil vi ha en god situasjon i Midt-Norge. Når den kan være på plass er det ikke vi som avgjør, vi håper på 2013-2014 men det ligger nå på olje- og energidepartementets bord, sier Tor Inge Akselsen, kommunikasjonsdirektør i Statnett til NRK.

Vil aksjonere

Flere på kraftkonferansen frykter at disse planene endres som følge av opprøret i Hardanger.

– Vi må begynne å aksjonere og gjøre som vestlendingene, de er noen råskinn og får det meste de peker på mens vi trøndere er impulsive når vi først får tenkt oss om. Men nå har vi ventet i 20 år på en løsning på kraftsituasjonen, vi kan ikke gå inn i en ny vinter der industrien frykter for at det forsvinner arbeidsplasser, sier Linda C. Hofstad Helleland, stortingsrepresentant for Høyre i Sør-Trøndelag.

– Ideen var veldig god selv om jeg kanskje ikke umiddelbart melder meg for en lenkegjeng foran Stortinget. Men ideen var god og vi må absolutt komme mer på banen og få fram det vi mener og det som er problemet her, sier Ole Johan Svorkdal, daglig leder ved Washington Mills.