NRK Meny
Normal

Nye Inderøy får sammenslåingstilskudd

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Utvidelsen av inndelingstilskuddet til sammenslåtte kommuner vil få tilbakevirkende kraft for nye Inderøy kommune.

Når kommunalbudsjettet vedtas i Stortinget i dag, fastslår det rødgrønne flertallet at en eventuell utvidelse av inndelingstilskuddet fra 10 til 15 år også må gjelde den nye Inderøy kommune. Det skriver Kommunal Rapport.

Sammenslåingen av Inderøy og Mosvik fra 2012 ble nylig godkjent i regjeringen. I kommuneproposisjonen neste år skal regjeringen ta stilling til vårens forslag fra de rødgrønne, Frp og KrF om å utvide inndelingstilskuddet fra 10 til 15 år, med nedtrapping over 5 år. Dette tilskuddet skal kompensere for det den enkelte kommune mister av andre tilskudd ved sammenslåing.

Høyre mener likevel at inntektssystemet i kommunesektoren straffer kommuner som ønsker å slå seg sammen, og «sementerer en foreldet kommunestruktur». I sitt alternative statsbudsjett foreslår Høyre å sette av 250 millioner kroner til insentiver for frivillige sammenslåinger.

Høyre konkretiserer ikke hva slags ordninger partiet ønsker, men tar til orde for «en omfattende oppgave- og kommunereform som skaper bedre tjenester og større og mer robuste kommuner».