NRK Meny
Normal

Overgrepsdømt kan være uskyldig

En 51 år gammel mann bosatt i Nord-Trøndelag ble i 2011 dømt til tre og åtte måneders års fengsel for å ha misbrukt sin egen datter. Nå kan det vise seg at mannen er uskyldig dømt.

Frostating lagmannsrett

En 51 år gammel nordtrønder kan ha sittet uskyldig i fengsel i nesten tre år etter han i 2011 ble dømt for overgrep mot sin datter.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

I Frostating lagmannsrett ble mannen dømt for gjentatte overgrep mot sin egen datter. Dommen var i stor grad basert på datterens forklaring. .

Endret forklaring

Mannen har hele tiden hevdet at han er uskyldig dømt.

Nå har Kommisjonen for gjenopptagelse av straffesaker bestemt at saken skal tas opp igjen i retten.

Bakgrunnen for at saken skal opp for retten igjen, er at den fornærmede datteren har endret sin forklaring. Hun sier nå at det aldri fant sted noen overgrep.

– Han er selvfølgelig veldig glad for at saken blir tatt opp igjen. Han ser nå fram til å bli renvasket. Samtidig er dette en sak som har mange ofre og er dypt tragisk, sier mannens forsvarer, Tore Øydne.

– Manipulert av fostermor

Datteren har i nye politiavhør forklar at hun ble manipulert av sin fostermor til å fortelle politiet at hun hadde blitt misbrukt.

Det var først etter at fostermoren døde i slutten av 2012 at datteren turte å stå fram. I avhør har hun forklart at fostermoren var svært manipulerende.

På bakgrunn av de nye forklaringene til datteren og hennes søsken har Kommisjonen for gjenopptagelse av straffesaker besluttet at saken på nytt skal behandles i rettsapparatet.

Erstatningssøksmål

51-åringens forsvarer husker saken fra 2011 veldig godt.

– Det var veldig få beviser og dommen ble i stor grad basert på vitneforklaringer. Jeg forventet at min klient ville bli frikjent da, men det ble han ikke, sier Øydne.

Med de nye opplysningene som nå er kommet fram forventer han at hans klient nå blir frifunnet for overgrepene.

Mannen har allerede sonet dommen på tre år og åtte måneders fengsel.

– Det er åpenbart for meg at vi får en frifinnelse her. Det regner jeg med all parter vil være enige om når saken kommer opp for retten igjen. Når vi har fått en frifinnelse vil det være naturlig å søke erstatning fra Staten, sier Øydne.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
I over 80 år har Hugos tivoli fra Levanger holdt på. I sommer har en 25-åring overtatt som leder i familiebedriften.