Ildsjeler skapte byens mest populære attraksjon – nå er de nominert til pris

Da Forsvaret flyttet fra Steinkjer ble byfjellet Oftenåsen åpnet for publikum. En venneforening så mulighetene for turløyper, men de hadde ikke drømt om hva som skulle bli resultatet tjue år etter.

Oftenåsen

UTSIKT: Bortimot 200 000 personer besøker hvert år byfjellet Oftenåsen i Steinkjer.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Det beste som har skjedd på Steinkjer i manns minne, sier folk vi treffer i turløypa opp til Oftenåsen denne søndags formiddagen.

Folk smiler og vinker, barna løper i front. Foreldre kommer lett gående hakk i hæl. Dette er fjellturen som for mange er svært lystbetont, enkel å forberede, som ikke krever full ryggsekk og timevis med forberedelser.

Asbjørn Mathisen

ADMINISTRATOR: Asbjørn Mathisen er sjef for en dugnadsgjeng på flere hundre personer.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Fra man starter på parkeringsplassen i Skotvoldgruva til man er på toppen og tilbake i bilen igjen trenger det ikke å ta mer enn en dryg times tid, sier Asbjørn Mathisen.

Han er sjef for Oftenåsens venner, gjengen som har omskapt Forsvarets hemmelige øvingsområde til et eldorado for alle typer turgåere. Nå er ildsjelene nominert til prisen Årets hverdagshelt i Trøndelag. En kåring som gjennomføres av Adresseavisen og NRK Trøndelag.

Turløyper, peilehytte, gedigen hagestol og trollsti

Det startet med turløypene for rundt tjue år siden. Stier ble gravd fram, drenert, det ble lagt på duk og dekke. Etter tjue år, og sikkert flere millioner trimmere, er løypene fortsatt like fine og tørre.

– Vi regner med at mellom 150 000 og 200 000 personer bruker løypenettet her hvert år, sier Svein Olav Bruun. Den pensjonerte politimannen er primus motor for turstiene.

Bortimot 17 kilometer med tursti har han og resten av løypegjengen opparbeidet, og vedlikeholdt.

I tilknytning til turstiene, og som et mål for turen, er i tillegg Forsvarets gamle peilehytte på toppen av fjellet pusset opp. Det er bygget en gedigen hagestol, samt Trollsti med trefigurer langs to løyper.

Oftenåsens venner

HVERDAGSHELTER: Asle Øksnes (f.v.), Hans Jacob Rostad, Vigdis Rannem Rostad, Svein Olav Bruun og resten av gjengen i Oftenåsens venner i Steinkjer har skapt et trimtilbud som folk benytter både på helg- og ukedager.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Tørrskodd til toppen

NRK har tatt turen første søndag i advent. Det er rim i trærne, frost i bakken og folk i store mengder på tur opp eller ned fra Oftenåsen.

På Peilehytta på toppen har familien Sund Hougen sin årlige dugnadssøndag med vaffelsteking og kaffesalg.

– Det har vært masse trivelige folk innom, en fin måte å tilbringe første søndag i advent på, smiler far Olav bak vaffelpressa, mens mor Nina sørger for salget.

Familien Moan Grøtan er også på tur.

– Dette må være Steinkjers mest besøkte tursti, mange tusen i måneden er oppå her og det er bra, smiler far Marius Grøtan.

– Ville området blitt like mye brukt uten det arbeidet som er lagt ned?

– Definitivt ikke. Det kreves litt tilrettelegging for at mange skal komme seg ut. Ikke minst for barnefamilier er dette en kjempeattraksjon, sier mor Tone Moan.

På tur til Oftenåsen

FINT TILRETTELAGT: Familien Moan Grøtan har tatt turen fra Beitstad og skryter av de godt tilrettelagte turløypene.

Foto: Eivind Aabakken / NRK