NRK Meny
Normal

Damene blar opp i Rissa

De har allerede sørget for hjem til 26. Nå blar de opp millioner og bygger 14 nye boliger for eldre i Rissa. Det kommunen ikke har råd til, tar sanitetsforeningen i Rissa på dugnad.

Ledelsen i Rissa Sanitetsforening

Medlemmene i Rissa Sanitetsforening gir millioner for å få bygget 14 omsorgsboliger for de eldre i kommunen. (Fv: Magnhild Flytør, Sigrid Erdal, Edel Fremo.)

Foto: Ståle Yttrehus

–Behovet er skrikende. Eldre har stort behov for å kunne flytte fra eneboligene de bor i, og ha det litt enklere og trygt rundt seg. Det må vi hjelpe dem med, sier leder i Rissa Sanitetsforening, Edel Fremo.

Sammen har medlemmene i Rissa Sanitetsforening samlet inn fem millioner kroner til 14 nye omsorgsboliger i Rissa sentrum.

Vi går inn med fem millioner i egenkapital. I tillegg låner vi penger og beboerne kjøper seg inn, sier Fremo.

Dermed kan byggeprosjektet til 23 millioner kroner totalt bli en realitet.

Har strikka og hekla i to år

Sanitetsforeninga i Rissa har 385 medlemmer fordelt på åtte arbeidslag. For å få til fem millioner kroner har det vært en betydelig dugnadsånd i aktivitet.

– Vi har hatt basarer og utlodninger hvor vi blant annet har solgt ting vi har laget. Og vi har jobbet jevnt og trutt og fått inn litt penger hele tida. I tillegg til renter fra en pengegave vi har fått tidligere, sier Fremo.

– Vi har alle sammen jobbet mot et felles mål, og det hjelper på motivasjonen, sier Magnhild Flytør.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Omsorgsboliger under bygging i Rissa

Gravearbeidet er i gang, og de 14 leilighetene er beregnet å stå ferdige i mai neste år.

Foto: Olav Lindgaard

Det er bare to år siden sanitetsforeninga bestemte seg for å samle inn midler til de nye boligene. Mange har lagt inn en ekstra innsats. Det å ha noe konkret å jobbe mot, som man vet vil bety noe for mange, gir mening og motivasjon.

– Det er veldig interessant å jobbe med. Og så har det jo sin betydning for bygda. Vi lar oss jo engasjere i bygda vi bor i. Det er mange eldre som bor godt i boliger fra sanitetsforeninga. Og slik skal det også være i framtida, sier Sigrid Erdal.

Tar risikoen selv

Arbeidet på den nye tomta startet mandag. Sanitetsforeningen står selv som ansvarlig for byggeprosjektet. Men den biten skremmer dem ikke. Rissa Sanitetsforening har stått bak flere byggeprosjekter enn hva de fleste andre lag og foreninger kan vise til.

– Vi bygde de første 16 leilighetene i 1975. Så satte vi opp Kløverekra borettslag med 10 boliger i 2003. Leilighetene ble raskt solgt, og vi så fort at dette ikke var nok til å dekke behovet, sier Fremo.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kløverekra borettslag i Rissa

Kløverekra borettslag ble bygd av Rissa Sanitetsforening i 2003, og har 10 leiligheter.

Foto: Olav Lindgaard

Med de 14 boenhetene som nå bygges, har Rissa Sanitetsforening bygd 40 leiligheter spesielt tilrettelagt for eldre.

Priser seg lykkelige

Ove Vollan, ordfører i Rissa

Ove Vollan, ordfører i Rissa.

Foto: Høyre

– Vi er utrolig glade for at sanitetsforeninga tar på seg oppgaven, sier ordfører i Rissa, Ove Vollan.

– Vi var i gang med å planlegge boligene, men sanitetsforeninga kom fort på banen og var veldig offensive og positive. De har mye erfaring med slike prosjekter, kommunen har en bra gjeld, og alle oppgaver andre tar på seg, har en stor verdi for kommunen som helhelt. Vi er veldig takknemmelige, sier han.

Begynte med tannpleie

Sanitetsforeninga i Rissa ble sitifta i 1910. Da var tannpleie og spedbarnskontroll blant de tingen foreninga jobba med.

– Etter hvert tok det offentlig over mange av oppgavene sanitetsforeningene jobba med. Det har alltid vært veldig driftige damer med i disse lagene, og de har vært nødt til å se fremover i tid, og se muligheter, sier Edel Fremo.

– Nå må vi se fremover på samme måte som før, og finne ut hvordan vi kan hjelpe. Vi vet at bygging av disse boligene vil være til stor glede for mange, sier Fremo.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.