Normal

Ikke ta sommerferie fra blodgivning

Selv om det er sommerferie oppfordres folk til å fortsette å gi blod. Blodbanken merker godt fellesferien – det passer dårlig med det store behovet for blod om sommeren.

Merete Aune og Gudrun Hovstein Erikstad

Gudrun Hovstein Erikstad stoler på at bioingeniør Merete Aune vet hva hun gjør.

Foto: Julie Haugen Egge / NRK

– Ikke ta ferie fra alt selv om det er fellesferie. Å gi blod er en enkel måte å bidra til å redde liv, understreker seksjonsleder ved blodbanken på St. Olavs Hospital, Kjell Rune Logan-Halvorsrud til NRK.

Blodbanken merker godt at folk tar pause fra sine daglige rutiner om sommeren. Over 200.000 er registrerte blodgivere i Norge, men på sommeren er det færre som gir.

– Det koster så lite

Kjell Rune Logan-Halvorsrud

Gi blod også i ferien, oppfordrer Kjell Rune Logan-Halvorsrud hos Blodbanken ved St. Olavs Hospital.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

En som derimot ikke tar seg pause fra blodgivingen, er Gudrun Hovstein Erikstad. Hun har gitt blod mer enn 30 ganger, og oppfordrer også andre til å gjøre det samme.

– Det er veldig enkel måte å bidra på, og det er ikke så slitsomt akkurat. Det koster meg personlig veldig lite, samtidig som det kan gjøre en stor forskjell for andre som trenger det, forklarer Hovstein Erikstad.

Bioingeniør Merete Aune, har jobbet ved blodbanken i over ti år. Hun merker godt at sommeren er en stille tid på giversiden.

– Det er dumt for det er ofte mye større behov for blod på denne tiden av året. Det er dessverre flere ulykker om sommeren. Vi skulle gjerne sett at det var annerledes, men sånn er det, derfor er det så viktig med givere, understreker Aune.

Forbereder seg godt

I juni gjør de ved blodbanken en ekstra innsats for å sikre at blodlageret er litt større enn vanlig. De samler inn mer blod enn de trenger akkurat nå, ifølge seksjonslederen.

– Vi jobber veldig målrettet i juni sånn at vi har et godt blodlager når den aller verste ferietiden setter inn i juli og august, sier Logan-Halvorsrud.

Sykehuset har nettopp gjennomført en stor rekrutteringsjobb blant de ansatte for å flere til å gi. Seksjonslederen forteller at tendens hos de ansatte ligner veldig på den man også ser blant befolkningen for øvrig.

– Vi ser at det er mange som gir, men at det samtidig kunne vært flere. Det er et stort potensialet for flere givere, sier Logan-Halvorsrud.

Blodgiver ved blodbanken på St. Olavs Hospital i Trondheim

– Det krever lite å gi blod, mener giver Gudrun Hovstein Erikstad.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

.