Ikke redd for kaos under Northug-rettssaken

Domstoladministrasjonen er ikke bekymret for kaos når Petter Northug jr. møter i Sør-Trøndelag tingrett til uka. Noen få skuelystne kan få plass i salen, som ellers blir fylt opp av pressefolk.

Petter Northug

I STOR SAL: Rettssaken mot Petter Northug jr. går som tilståelsessak i sal 101 i første etasje i Tinghuset i Trondheim 9. oktober. Salen er en av tinghusets største.

Foto: Montasje / NRK

Northug skal møte i retten klokken 10.00 den 9. oktober. Det er satt av fire timer til det som blir en tilståelsessak.

– Denne saken har en ekstraordinær interesse. I så måte kan den ikke sammenlignes med vanlige tilståelsessaker, som det er mange av hver dag i norske domstoler, sier avdelingsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen til NRK.

Saken skal gå i rettssal 101, en av de største i tinghuset i Trondheim. Flesteparten av de vel 50 plassene i salen blir reservert til pressen.

– Det kommer til å bli plasser reservert for publikum. På grunn av det store medieoppbudet blir det ikke mange. De som kommer først får disse plassene, forteller Moe.

Ikke redd for kaos

Mellom 30 og 40 norske journalister har varslet at de kommer til å dekke saken, opplyser Moe. Ingen utenlandske medier har sagt at de skal følge rettssaken i tinghuset.

– Vi regner med at det eventuelt er interesse i Sverige, og de store svenske mediene har tradisjonelt et samarbeid med norske, sier Moe.

(Saken fortsetter under bildet)

Erling Moe

PLASS TIL PUBLIKUM: – Det kommer til å bli plasser reservert for publikum. På grunn av det store medieoppbudet blir det ikke mange. De som kommer først får disse plassene, sier avdelingsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen.

Foto: NRK

Det er ikke planlagt spesielle sikkerhetstiltak i Tinghuset den 9. oktober. Likevel er ikke avdelingsdirektøren bekymret for kaos og trengsel i forbindelse med saken.

– Nei, det er vi ikke. Det er stor interesse, langt over det som er vanlig i tinghuset. Men Sør-Trøndelag tingrett kommer til å sørge for at saken foregår i verdige og ordentlige former. Så langt det er mulig skal denne saken behandles som en vanlig sak, forteller han.

Behandler fotoforbud nå

Rettssaken mot Northug er en straffesak, og i pågående straffesaker er det ikke tillatt med fotografering, filmopptak og opptak for radio eller fjernsyn. Forbudet omfatter også fotografering eller filming av siktede eller tiltalte i eller på vei til eller fra rettsbygningen.

Det er mulig å søke om tillatelse til likevel å gjøre opptak. Søkere må i så fall kunne argumentere for hvorfor saken er av betydelig offentlig interesse.

– Det har kommet mange søknader om filming og fotografering av forhandlingene, det er jo ikke vanlig i slike saker. Dette er etter loven ikke tillatt, men dommeren kan gjøre unntak, opplyser Moe.

– Retten behandler søknadene om unntak fra foto- og filmforbudet nå. Det er mulig at rettens avgjørelse er klar før helgen.

(Saken fortsetter under bildet)

bilde

KRASJ: Petter Northugs Audi ble totalvraket etter at skistjernen kjørte i autovernet på Byåsen i Trondheim tidlig søndag 4. mai i år. Tiltalen mot Northug omfatter seks punkter, fem for brudd på veitrafikkloven og ett for brudd på straffeloven.

Foto: Henrik Sundgård

Tilstår alt

Tiltalen mot Northug omfatter seks punkter, fem for brudd på veitrafikkloven og ett for brudd på straffeloven. Bruddet på straffeloven omhandler falsk anklage om hvem som kjørte bilen, og fremheves som det mest alvorlige tiltalepunktet.

Kort tid etter at han ble kjent med tiltalen, varslet langrennsstjernen at han ønsket at saken ble ført som en tilståelsessak. Dette innebærer at saken ikke gjennomføres som en full hovedforhandling, og krever en uforbeholden tilståelse for alle forhold. Det er vanlig å få strafferabatt ved tilståelsesdom.

Northug skal ha holdt en fart på 83 kilometer i timen da han krasjet i 40-sonen ved General Bangs vei på Byåsen i Trondheim 4. mai.

Audien traff midtrabatten før rundkjøringen og fortsatte i et omtrent 16 meter langt «hopp». Etter en tur vel 38 cm over bakken traff Audien en lysmast, og fortsatte ferden i ytterligere 38 meter før den stanset i autovernet.

Påtalemyndigheten legger til grunn at Northug hadde 1,65 i promille da han krasjet bilen.