Hopp til innhold

Ikke kombiner solarium og påskesol

Uansett om du skal på fjellet eller til syden i påskeferien bør du holde deg unna solariumene. – Å ta sol før man skal ut i mer sol gir bare dobbelt opp med farlig stråling, sier Statens strålevern.

CHILE-SUNBEDS-CANCER CHILE-SUNBEDS-CANCER

Mange tror solarium gir et beskyttende grunnlag mto naturlig sol. Men egentlig gjør kunstige stråler det lettere å bli brent enn brun, sier Statens Strålevern.

Foto: MARTIN BERNETTI / AFP

Påsken rykker stadig nærmere, med strålende sol, skiføre og pudderhvite vidder. Enten man skal til fjells eller til sydlige strøk blir det nå fristende for blåhvite nordmenn å ta et par økter i solarium.

Det er lurt å sole seg litt på forhånd slik at huden blir herdet, er det mange som sier. Dette grunnlaget skal ikke bare gjøre det lettere å bli brun, det beskytter også huden mot solens stråler.


Bare fjas, ifølge fagfolkene.


– Brunfargen du får etter to-tre besøker i solarium er umiddelbar og overfladisk. Den beskytter ikke mot mer stråling i det hele tatt, sier forsker Lill Tove Nilsen i Statens Strålevern.

"Dobbelt opp" av farlige stråler

Naturlige solstråler gjør huden tykkere, slik at det tar lengre tid for stråling når inn. Slik herdes huden, i tillegg til at det også bygges opp pigment i huden som gir langvarig brunfarge. Dette er en prosess som tar tid, sier Nilsen.

AUSTRALIA-HEALTH-LIFESTYLE-CANCER-SUNBEDS

Det er fristende for bleke nordmenn å tjuvstarte solinga før en tur til syden. Men da øker også sjansen for å bli brent og få varige hudskader.

Foto: GREG WOOD / Afp


Strålene i solarium er imidlertid langt mer intense enn strålene fra sola i Norge. Målinger har vist at norske solarier i snitt har seks ganger mer UVA enn Oslos sommersol og dobbelt så mye UVB.

Kunstig sol gir ikke beskyttelse


– Om noen skal til syden i påsken, så bestemmer de seg kanskje for å ta litt sol i forkant for å forberede huden. Men huden blir jo ikke forberedt, den får bare en dose sterke stråler, sier Nilsen.

– Deretter reiser de på ferie og tenker at man kan ligge litt lenger på stranden fordi man har fått litt farge og dermed har forberedt huden. Men alt huden får er dobbel dose stråling. Dermed øker ikke sjansen for å bli mer brun, bare sjansen for å bli brent og få varige skader.

Den norske påskesolen på høyfjellet er ikke så sterk i år, men prinsippet er det samme: kunstig sol gir ingen beskyttelse. Tvert imot øker sjansen for å bli brent når du kommer ut i den ordentlige sola.

– Folk bør bli mer bevisst

Solbriller må på

Selv om den norske påskesolen ikke er like sterk som lenger sør, må man likevel passe på. Solbriller og solkrem bør være med på tur.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Huden glemmer ikke. Skadene etter overdreven soling lar seg aldri reparere helt, men samler seg opp i løpet av livet. At vi nordmenn er glade i sol vises altfor godt i data fra Kreftregisteret. Vi er blant verdenstoppene når det gjelder forekomsten av ondartet føflekkreft (maligne melanomer).


Vårt beste kort for å forebygge hudkreft og mindre alvorlige skader som aldring av huden, øyeskader og effekter på immunsystemet, er å unngå å bli solbrent.

Rådene fra både Strålevernet og Kreftforeningen er klare: smør deg. Ikke ligg for lenge i sola, og unngå for all del solariumene.

Ungdom ikke klar over skadeomfanget

19 år gamle Åsne Nordeide har tidligere vært i Egypt, og tok noen turer i solarium på forhånd. Hun sier det er en godt innarbeidet oppfatning i vennegjengen at det tar kortere tid å bli brun når man er i syden hvis de soler seg litt på forhånd:

– Der tenker man vel slik at jo mer sol du tar, jo bedre grunnlag får du.

Slik reagerte Åsne når NRKs reporter fortalte at å ta solarium ikke gir et godt grunnlag, men at kunstig soling før sydenturen isteden øker sjansen for å bli brent:

Hun synes flere burde bli mer klar over skadene man kan pådra seg dersom man ikke er forsiktig med solingen.

– Det koster jo penger, og hvis det ikke har noen nytte men bare er skadelig for huden så er det absolutt noe folk burde være mer bevisst på.

Seiglivet myte

– Vi ønsker jo at det skal virke, sier Nilsen. Hun tror noe av grunnen til at myten om at noen runder i solarium før avreise beskytter mot solbrenthet har levd så lenge, er at vi rett og slett ønsker å tro på at det skal være så enkelt.

– Vi vil jo så gjerne at solarium skal hjelpe på både det ene og det andre.

– Og så henger det kanskje litt igjen fordi noen har spredt budskapet om at «det hjelper for meg». Men de som sier det er nok personer som har gått til solarium lenge slik at de faktisk har fått tykk hud. Å ta sol bare et par ganger før du skal til syden, det nytter rett og slett ikke.