NRK Meny
Normal

I kveld kan du se et sjeldent syn

Torsdag kveld skal tre klaffebruer i Trondheim åpne seg for å slippe seilbåten Amadeus igjennom.

Svingrbro trondheim

Torsdag 5. mars klokka 20.30 kan du se på at både Pirbrua, Nidelv bru og Verftsbrua (Blomsterbrua) åpnes for seilbåten Amadeus.

Foto: Erling Skjervold/Statens vegvesen

– Dette er sjeldent at alle bruene åpner for å slippe båter igjennom, sier byggeleder på svingbrua på Skansen, Leif Arne Hafstad, til NRK.

Torsdag 5. mars klokka 20.30 kan du se på at både Pirbrua, Nidelv bru og Verftsbrua (Blomsterbrua) og Svingbrua på Skansen åpnes. Mange har bodd i Trondheim hele livet uten å få med seg denne opplevelsen.

Har høye master

Leif Arne Hafstad, byggelder hos Statens vegvesen

Byggeleder på svingbrua på Skansen, Leif Arne Hafstad, håper folk kommer for å se på åpningen av bruene.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

Inspektør ved Trondheim havn, Ingvar Lorentzen, forteller at det er en katamaran seilbåt som skal inn til Tavern gjestehavn torsdag kveld.

– Båten heter Amadeus. Den er ikke så stor, kun 11, 5 meter lang, men har veldig høye master, derfor må vi opp med alle bruene, sier Lorentzen til NRK.

Hafstad i Statens vegvesen mener dette er noe folk bør få med seg.

– Det er sjeldent det skjer på denne tida av året, sier Hafstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Pirbrua

Det er ikke ofte at man kan se Pirbrua åpne for båter.

Foto: Statens vegvesen

– Greit å øve seg

Verftsbrua er ei såkalt rullebru, som vil si at en del av overbygningen på sentrumssiden kan rulles over land og skape et 16 meter bredt seilingsløp uten høydebegrensning. Nidelv bru og Pirbrua, som ble bygd i 2009, er klaffebruer.

Pirbrua og Jernbanebrua skal åpnes fra en felles operatør og Verftsbrua blir åpnet av Trondheim kommune. Svingbrua styres av vegtrafikksentralen.

Altså er det tre team som skal sørge for at båten kommer seg igjennom.

Havneinspektør Lorentzen sier det er greit at de får øvd seg på å ta imot slike båter, for allerede på tirsdag (10. mars) skal bruene åpnes på nytt.

– Da kommer en ny båt med høye master, sier han.

svingbrua ila

Svingbrua er ei gang- og sykkelbru som binder sammen Ila med strandpromenaden langs Brattøra. Den unike brua åpnet 9. oktober 2014, over 50 år etter at forrige svingbru ble bygd i Norge.

Foto: ERling Skjervold/Statens vegvesen