I kveld kan du få sett en spektakulær himmel

Når det blir mørkt kan man få sett månen, tre planeter, en dvergplanet og en komet samtidig på kveldshimmelen.

Montasje av himmelshow

Alle disse planetene kan du se på himmelen i kveld.

Foto: Sannes & Ødegaard

Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes

Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes mener kvelden blir spektakulær.

Foto: Privat

Muligheten for å oppleve det sjeldne synet er fra det blir mørkt og fram til klokken 20.00. Da kan man nemlig få sett planetene Venus, Mars og Uranus.

En av solsystemets fem dvergplaneter Ceres, samt månen, vil det også være mulig å se.

– Grunnen er at planetene beveger seg nær hverandre. En gang iblant kan de samle seg på himmelen, og i vinter har vi hatt en del av disse samstillingene. Denne tar nesten kaka, det er en av de aller flotteste vi får oppleve i vinter tror jeg, sier en entusiastisk Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Venus og månen vises best

– Det er ganske spektakulært at man faktisk kan se så mange ting samtidig ved å se i samme retning på himmelen, sier Anne Mette Sannes. Hun er vitenformidler og samarbeider med Ødegaard med nettsiden Astroevents.

Men selv om alle planetene kan sees fra himmelen i kveld, kreves det også litt kunnskap for å vite nøyaktig hvor allerede planetene befinner seg når du ser opp på himmelen.

– Venus og månen er blikkfangene. Så kan man ved hjelp av stjernekart orientere seg til de andre. Mars er også veldig synlig, sier Ødegaard.

Sjeldent syn av Uranus

Planet ni

I kveld får du muligheten til å få et sjeldent blikk av Uranus.

Foto: R. Hurt / Ap

Noe av det mest spektakulære du kan oppleve på himmelen i kveld, er synet av planeten Uranus. Den er til vanlig svært vanskelig å se fordi den skiller seg lite fra stjernene.

Grunnen for at sjansene er gode i kveld er fordi Venus og Mars vil stå vakkert oppstilt på sydvesthimmelen, og samstillingen vil dermed gi oss en uvanlig god mulighet til å se den store planeten.

– Rett under Mars står Uranus i kveld. Selv om man ikke til vanlig kan se den, kan man se den i kveld fordi man vet hvordan Mars ser ut, sier Sannes.