I kveld er det «flaggermusnatt»

30. august er «Internasjonal flaggermusnatt». På Ørland skal flere ut i skumringen og se etter verdens eneste flyvende pattedyr.

Flaggermus

Den 30. august hvert år er denne lille krabaten i fokus.

Foto: Georg Bangjord

«Internasjonal flaggermusnatt» er et årlig arrangement der folk kan delta på en nattlig vandring med innlagt registrering av flaggermus ved hjelp av ultralyddetektor.

– Det kommer til å bli veldig spennende, sier Ingrid Bjørklund, fagleder på Natur ved Ørland Våtmarkssenter, til NRK.no.

Arrangementet er et samarbeid mellom frivillige fra Norsk zoologisk forening og Ørland Våtmarkssenter.

flagger

I Norge har vi tolv flaggermusarter og alle lever av insekter. Dette er en skogflaggermus.

Foto: Georg Bangjord
Leter med flaggermusdetektorer

Kvelden starter klokken 20.00 med et foredrag av Per Inge Wærnesbranden ved Norsk zoologisk forening. Han skal snakke om ulike flaggermus i hele Norge. Etter foredraget skal de besøkende vandre ute i mørket på jakt etter det interessante vesenet.

– Vi har hatt opptakere ute i flere uker for å kunne kartlegge hvilke typer flaggermus vi har. Det har aldri blitt gjort før her, og derfor skal vi få svaret i kveld, sier Bjørklund.

Ute i skumringen skal deltakerne gå med flaggermusdetektorer i Austrått-området på Ørlandet.

– Vi vet jo at det er mye flaggermus på Ørlandet og det er spesielt på grunn av våtmarksområdene våre. De finner mye mat der, sier hun.

– De er mystiske

Fredag hadde Kulturbruket besøk av en rekke ungdommer som fikk gleden av å lage flaggermuskasser. Disse ble satt ut i terrenget og i kveld får de også sett om noen av vesenene har tatt bolig der.

– Det er mange som er interessert i dette, og derfor tror jeg vi kan få en god del besøkende, sier hun.

Bjørklund er selv svært begeistret for det flyvende pattedyret og mener mystikken rundt dyret er det som vekker interesse hos mange.

– Jeg tror folk synes flaggermus er spennende for det ligner jo på en mus som kan fly. Også det at de lurer rundt om natta tror jeg kan skape litt mer interesse enn andre dyr, sier Bjørklund.