Hopp til innhold

I køen er det førstemann som er «The Boss»

Bruce Springsteen spiller konsert i Granåsen i Trondheim på tirsdag. Folk har allerede begynt å stille seg i kø, og i køen er det førstemann som styrer showet.

Køsystem Bruce Springsteen

Køen før konserten til Bruce Springsteen startet allerede på torsdag i forrige uke. Køsystemet er det førstemann i køen som styrer.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

– Jeg kom hit rett etter konserten i Göteborg, så jeg har kjørt hele natta sammen med tre andre. Når jeg har sett konserten i Zürich har jeg vært på 50 konserter totalt, den første var i 1993, forteller Marit Larsen som allerede står i kø og er nummer 37 i rekka.

Marit Larsen, Bruce springsteen kø

Marit Larsen kom rett fra konserten til Springsteen i Göteborg til Granåsen.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

Den første som ankommer køen, og blir nummer en, påtar seg ansvaret for å organisere køen før konserten. Når flere kommer til køen, hjelper de hverandre.

– Jeg har vært med å stått i kø i flere år, og da blir det slik at man ofte treffer de samme folkene igjen. Man får både norske og utenlandske venner. Jeg prøver å bo nærmest mulig stadion, for at jeg kan gå bort for å hjelpe til å skrive på nummerlista eller bare sitte å være sammen med venner, sier Larsen.

Opprop flere ganger om dagen

Det som er vanlig er at de kjører opprop visse antall ganger om dagen, og hvis man ikke er der da, blir man strøket fra lista og man må begynne forfra. Slik fortsetter det fram til konsertdagen.

Når dagen kommer samarbeider de med de lokale sikkerhetsfirmaet som arbeider på stedet og sikkerhetsfolkene til Bruce Springsteen, og da blir de sluppet inn før alle andre.

Kø før Bruce Springsteen

Folk camper rundt området i Granåsen for å holde på plassen i køen.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

– Jo lavere nummer du har, jo bedre kan du plassere deg. Men noen er bare glade for å komme inn i piten, altså det avgrensede området foran scenen. Kommer man på tirsdag morgen vet man ikke hvilket nummer man kommer til å få, så det kommer an på om man vil stå på første rad eller om man synes det er greit å bare komme inn i piten, sier hun.

Kommer fra mange land

Dette er et fast system på Bruce-konserter i Europa. Mange av dem som sitter i kø til konserten kjenner hverandre fra andre konserter, og mange av de har fått seg venner for livet av å stå i kø sammen.

Folk kommer fra mange land for å møte opp på konserten, og de fleste er faste følgere av artisten. Paulina Wanderbilt fra Polen er en ivrig fan, og har vært på over hundre konserter i sitt liv.

– Det startet med å være musikken, konserten, mannen og tekstene. Men når jeg begynte å reise på konsertene handlet det om vennskapene også. Det har forsvunnet litt, men i Skandinavia er det der fortsatt. I Skandinavia er folk på stedet, camper og griller sammen, det har det blitt mindre av andre steder, forteller Wanderbilt.

Rigging til Bruce Springsteen

Det rigges til tirsdagens konsert med Bruce Springsteen i Granåsen.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK